La PARS força Antifrau a actuar contra la cúpula de Salut

La investigació de la Plataforma d'Afectats per les Retallades Sanitàries evidencia que el director de CatSalut contracta amb diners públics empreses de les quals és apoderat
Josep Maria Padrosa, director del CatSalut
Josep Maria Padrosa, director del CatSalut

Vincles obscurs entre la sanitat pública catalana i el sector privat continuen marcant la trajectòria del departament de Salut que dirigeix Boi Ruiz. Si primer va ser imputat l’expresident de l’Institut Català de la Salut (ICS), Josep Prat, per irregularitats en la seva gestió, l’ombra de la incompatibilitat de càrrecs i el tràfic d’influències apunta ara al director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Padrosa. L’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ha obert una investigació sobre els contractes públics que Padrosa, mà dreta de Ruiz a Salut, ha signat amb Corporación Fisiogestión (CF), un hòlding d’empreses sanitàries del qual és apoderat.

 

L’OAC ha actuat d’ofici arran d’una investigació realitzada per la Plataforma d’Afectats per les Retallades Sanitàries (PARS), que ha evidenciat la incompatibilitat de càrrecs de Padrosa. Consultades per EL TRIANGLE, fonts del departament dirigit per Boi Ruiz s’han limitat a afirmar que tots els contractes signats pel CatSalut s’ajusten a la legalitat i han negat que el seu número 2 hagi participat en els processos d’adjudicació que han beneficiat el seu grup d’empreses. Padrosa va abandonar la direcció general de CF un dia abans de prendre possessió del càrrec, però com ha revelat la PARS, mai en va deixar de ser l’apoderat.

 

Un any i mig d’investigació
Amb l’única ajuda d’un ordinador connectat a Internet, la PARS ha aconseguit demostrar allò que li havien negat els tribunals i ha forçat Antifrau a actuar. “Portem un any i mig investigant la cúpula de Salut a Catalunya. El març del 2012 ja vam presentar una denúncia on es tractaven aquests fets, però la Fiscalia va dir que no hi havia cap indici d’irregularitat. Al novembre vam presentar una querella davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on ampliàvem la informació i demanàvem una investigació judicial, però el tribunal també la va desestimar i vam decidir seguir investigant”, ha explicat a EL TRIANGLE Andrés García, membre d’aquesta plataforma ciutadana.

 

La PARS denuncia la vinculació de Padrosa amb CF, amb l’agreujant que l’organisme públic que dirigeix va adjudicar, entre 2011 i 2012, contractes a empreses del seu grup per un valor total de 15,7 milions. “Hem obert una finestra de la qual poden sortir moltes coses, perquè són molts milions els que s’estan adjudicant a les empreses de Josep Maria Padrosa”, ha apuntat García. De fet, nous documents fets públics per la PARS sostenen que el novembre passat el CatSalut va adjudicar un concurs a sis empreses del grup CF que li reportarà 160 milions en els propers deu anys. Per aquests motius, la plataforma reclama al conseller Boi Ruiz el cessament immediat del director de CatSalut per incomplir la legislació sobre incompatibilitats.

 

Diferències entres els casos de Prat i Pedrosa
El cas és diferent al de Josep Prat, que va ocupar alhora la presidència de l’ICS, un lloc en el consell d’administració en la privada USP Hospitals i la direcció d’Innova, el hòlding municipal de Reus. “La diferència entre aquests casos és que, fins avui, no s’ha detectat que Josep Prat hagi contractat les seves empreses privades. En canvi, Padrosa ha contractat empreses de les quals n’és l’apoderat en exercici del seu càrrec públic. A més, és el número dos del departament i el pressupost que gestiona és molt més gran”, subratlla el membre de la PARS.

 

Prat, que està imputat per sis delictes per la seva gestió al capdavant del grup d’empreses municipals de Reus, va assegurar la setmana passada a la comissió d’investigació del Parlament que Boi Ruiz li va dir que, segons informes jurídics encarregats pel conseller, no li calia dimitir del seu càrrec a USP Hospitals per presidir l’ICS. Una afirmació que xoca amb la Llei d’Incompatibilitats a la que fa referència la PARS en la seva denúncia.

 

La PARS també apunta Boi Ruiz
El mateix conseller Boi Ruiz tampoc surt indemne de les indagacions realitzades per la plataforma ciutadana. Segons Andrés García, “en la nostra querella també denunciàvem que el conseller Boi Ruiz té una empresa sanitària privada anomenada Know-how Advisers SL. Amb la Llei d’Incompatibilitats a la mà, no es pot tenir un càrrec en una empresa privada si s’és conseller de Salut. Però ni el TSJC ni el fiscal van considerar que hi hagués res a investigar”.

 

La investigació de la PARS ha propiciat que la cúpula del departament de Salut hagi de sortir ara a donar explicacions, mentre l’oposició reclama a Padrosa que justifiqui la compatibilitat dels seus càrrecs o dimiteixi. I tot gràcies a la voluntat ciutadana i una connexió a internet. “La nostra investigació s’ha basat en una única eina, que és Google. Tota la informació que hem publicat és accessible amb una connexió a internet i un ordinador. Sense molts coneixements es pot arribar lluny”, conclou Andrés García.

(Visited 37 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari