El TC diu que el Congrés no té immunitat i que el pot limitar

En la interlocutòria de la suspensió de la reforma judicial, la majoria conservadora situa el Tribunal Constitucional per sobre del poder legislatiu

Tribunal Constitucional

Avui dimecres s’ha fet pública la interlocutòria que recull els arguments pels quals el Tribunal Constitucional va decidir admetre a tràmit el recurs del PP contra la reforma judicial impulsada pel govern espanyol i va suspendre cautelaríssimament la decisió.

La interlocutòria defensa que el TC disposa de competència per intervenir en aquest cas perquè veu un perill en el pluralisme polític i en els drets parlamentaris del PP en “l’extraordinària celeritat” en la tramitació legislativa al Congrés.

Els sis magistrats del bloc conservador del Constitucional van prendre aquesta decisió el 19 de desembre, amb l’oposició dels cinc vocals progressistes.

El TC també assenyala que la seva “responsabilitat” és “limitar la capacitat d’actuació del legislador quan aquest excedeixi els marges constitucionals”. “La centralitat de les Corts Generals en el nostre Estat constitucional no significa que l’exercici dels seus poders estigui exempt o alliberat de subordinació a la Constitució”, s’explica a la interlocutòria.

El tribunal recorda que les minories també tenen “dret a participar en els processos de formació de la llei” i assenyala que existeix una “especial transcendència constitucional” en aquest cas.

Cinc dels onze magistrats es van oposar la mesura. En el seu vot particular, acusen la majoria del tribunal d’“alterar els principis fonamentals de la nostra democràcia parlamentària, així com el disseny del nostre sistema de control de constitucionalitat”, per estimar les mesures cautelaríssimes sol·licitades pel PP. De fet, consideren que amb aquesta decisió es va llançar sobre el tribunal una “càrrega política difícilment suportable”.

(Visited 65 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari