Iceta: La reunió “serà breu” si se centra en amnistia i autodeterminació

El ministre de Cultura assegura que el Govern central tractarà temes concrets relacionats amb l'agenda pel retrobament

El ministre de Cultura, Miquel Iceta

El ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha reconegut aquest dilluns en una entrevista a Onda Cero que els plantejaments del Govern català i el central de cara a la taula de diàleg són “molt diferents”. Mentre l’Executiu espanyol vol centrar-se en “l’agenda per al retrobament”, el de la Generalitat ha deixat clar que els seus principals propòsits són l’amnistia i l’autodeterminació i, en aquest sentit, Iceta ha advertit que “pots parlar-ne, però aquest no serà el camí de l’acord”.

“El Govern de la Generalitat vol que els temes concrets vagin a la bilateral, i el Govern d’Espanya vol provar acords sobre els quals realment ens podem posar d’acord. Si la cosa és autodeterminació i amnistia, la reunió serà breu i no portarà enlloc, això ja se sap abans de començar”, ha assegurat.

Segons Iceta, l’Executiu central posarà sobre la taula “els problemes que els presidents de la Generalitat han plantejat, els 23 d’Artur Mas i els 46 de Carles Puigdemont, on hi havia temes molt concrets”, i tractarà assumptes com la recuperació econòmica i els fons europeus. Tot i les diferències, el ministre socialista ha assenyalat que a cap dels dos presidents els interessa que descarrili la taula de diàleg el primer dia, i ha recordat que el conflicte “s’ha anat incubant durant anys i no podem pensar que es resoldrà d’un dia per l’altre”.

Respecte als dubtes sobre la presència del president espanyol, Pedro Sánchez, Iceta ha fet una comparació entre la taula de diàleg i les converses de pau al final de la guerra del Vietnam, on “es va discutir molt de temps si la taula era rodona, quadrada o octogonal”, però no ha resolt la incògnita sobre si el president assistirà. El ministre s’ha limitat a apuntar que “els equips estan treballant per acotar les presències, el dia i el temari, i fins que no acabi aquesta fase prèvia no tindrem resposta”, i ha indicat que la reunió podria tenir lloc dimecres, dijous o divendres.

(Visited 63 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari