L’eurodiputada letona que espiava pel Kremlin i que va col•laborar amb el ‘procés’ no tornarà a l’Eurocambra

Un grup de periodisme d’investigació analitza 19.000 correus electrònics de Tatiana Zdanoka i detalla la seva relació amb interlocutors russos per provocar divisió a Europa

Imatges de l'article de VSQuare que confirma que Tatiana Zdanoka és una espia russa i de la seva participació en una manifestació independentista

Tatiana Zdanoka, l’eurodiputada letona que va ser convidada pel govern  de la Generalitat per actuar com observadora del referèndum d’independència de l’1 d’octubre del 2017 i que ha donat suport als que el van impulsar, no es podrà presentar a les eleccions al Parlament europeu del proper 9 de juny. Va ser elegida eurodiputada en representació del partit Unió Russa de Letònia el 2004 i, per tant, ha format part de l’Eurocambra durant 20 anys. El 4 d’abril del 2022 va ser expulsada del grup parlamentari Aliança Lliure Europea-Els Verds, del qual en formen part els eurodiputats d’ERC, per la seva negativa a condemnar l’agressió de Rússia a Ucraïna. El Parlament de Letònia ha vetat ara que pugui tornar a ocupar un escó a l’Eurocambra.

El grup de periodistes VSQuare ha publicat aquesta setmana un parell d’articles en els quals detalla les relacions entre Zdanoka i diversos interlocutors russos que certifiquen les acusacions publicades fa unes setmanes que ha estat espiant a favor dels interessos del Kremlin durant els seus mandats al Parlament europeu. Els dos articles es presenten sota el titolet “Influència#Rússia”. El primer es titulava “Vincles perillosos: Com l’eurodiputada letona va servir a casa i a l’estranger”. El segon, “Vincles perillosos: la petita ajudant de Moscou”. Els “vincles” són les relacions que ha mantingut amb persones relacionades amb l’administració i els serveis secrets russos. L’ajudant a què fa referència el segon article és Yulia Satirova, una ciutadana russa contractada per Zdanoka com a secretària seva al Parlament europeu per indicació dels serveis secrets de Vladimir Putin.

L’article que va obrir aquest conjunt d’informacions, que segons VSquare tindran continuïtat, començava amb aquesta introducció: “Acusada de treballar amb el servei de seguretat rus, l’eurodiputada letona Tatyana Zdanoka es va posar fent burla unes ulleres de sol en una conferència de premsa, com si fos una pel·lícula d’espies. Les acusacions no fan riure. Re:Baltica ha obtingut gairebé 19.000 correus electrònics de Ždanoka detallant com va servir el Kremlin”. Re:Baltica és la publicació letona origen d’aquestes informacions. Forma part del grup de VSquare. El dia 22 ja n’havia fet un avançament amb un article titulat: “Vincles perillosos: Com Zdanoka va servir el Kremlin a Letònia, Ucraïna i Brussel·les”.

Zdanoka va participar com a observadora internacional del referèndum per la integració de Crimea a Rússia el 2014. Al referèndum per la independència de Catalunya va ser convidada per l’aleshores conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva. El desembre d’aquell any va intentar visitar els independentistes que estaven tancats a la presó d’Estremera. Va participar en nombroses activitats, manifestacions i iniciatives favorables a la independència de Catalunya i, per exemple, va firmar juntament amb Carles Puigdemont i altres eurodiputats una iniciativa sobre llengües minoritàries presentada al Parlament europeu.

A les informacions publicades per Re:Baltica i VSquare no s’hi fa cap referència als correus electrònics intercanviats entre el govern de la Generalitat i els organitzadors del referèndum independentista i l’eurodiputada letona que servia els interessos de Moscou de desestabilitzar Europa. Se suposa que n’hi ha uns quants i que, més aviat o més tard, sortiran a la llum pública.

(Visited 132 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari