Uns 300 militants d’ERC demanen una “renovació de la cúpula” en un manifest

Exlíderes del partit, consellers, diputats i alcaldes donen suport al text i demanen una "transició tranquil·la"

El ja expresident d'ERC, Oriol Junqueras, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, en una imatge d'arxiu (ACN)

Uns 300 militants d’ERC han signat un manifest on demanen una “renovació general de la cúpula dirigent”. El text reclama conduir el partit cap a un model “més coral i col·lectiu, transparent i amb més participació de la base, l’estructura territorial i dels actius municipalistes”, i fa una crida a dissenyar per al congrés del 30 de novembre, un “procés de renovació”. El manifest, que ha avançat Nació i al qual ha tingut accés l’ACN, el signen la vicepresidenta del govern català, Laura Vilagrà; els consellers Roger Torrent, Ester Capella, David Mascort, Meritxell Serret i Manel Balcells; el viceconseller d’Estratègia i Comunicació, Sergi Sabrià; la diputada al Congrés Teresa Jordà, l’exlíder republicà a Barcelona Ernest Maragall; l’exlíder d’ERC Joan Puigcercós, l’expresident del Parlament Ernest Benach, l’exconsellera Alba Vergés i diversos diputats, senadors i quadres territorials actuals.

També el signen altres personalitats d’ERC com Xavier Vendrell, Joan Manuel Tresserras, Marta Cid, Oriol Amorós, Joan Ridao o Josep Maria Reniu; 14 alcaldes i alcaldesses com Lluís Puig, Alba Pérez, Marc Aloy, Carlos Brull, Marc Candela, Núria Casanovas, Josep Casasses, Agustí Comas, Enric Forcada, Eloi Hernàndez, Nil Papiol, Sandra Marco, Jordi Parent, o Jordi Verdú. Així com el tinent d’alcalde a Girona, Quim Ayats, o el regidor d’ERC a Barcelona, Jordi Castellana. També hi consten desenes de regidors i l’exalcalde Pau Ricomà. El text publicat aquest diumenge constata que Catalunya “ha canviat” i que, per això, la reflexió “profunda” i l’entrada “d’aire fresc” a ERC són “imprescindibles”. Els signants consideren que el congrés del 30 de novembre és una “finestra d’oportunitat” per culminar “revisió” i que el partit té la “responsabilitat històrica” d’entomar-ho per liderar el rearmament estratègic de l’independentisme i el catalanisme sobiranista republicà de base popular, tal com defensen.

Tot seguit, el text apunta un dels conceptes que ja havia utilitzat l’encara secretària general d’ERC, Marta Rovira, quan defensava una “transició tranquil·la”. El manifest assenyala que és “imperatiu” repensar i modernitzar l’organització per enfortir-la: “Una indefugible transició interna tranquil·la ha de ser la llavor per a un nou impuls per esbossar un futur immediat guanyador. Amb generositat, obertura i voluntat inclusiva i no excloent. Amb unitat interna i comptant amb l’enorme capital polític acumulat els últims anys”, afegeix el text.

El manifest que signen uns 300 militants d’ERC també consideren “urgent” dur a terme una renovació política que, a partir del testimoni de les “victòries ideològiques” empeses per ERC, condueixi a nous consensos socials amplis per a l’exercici del dret a l’autodeterminació. Per això, els signants afegeixen que Esquerra ha de liderar els espais de reflexió estratègica per posar-la al servei del conjunt del moviment independentista i de la resolució democràtica del conflicte polític amb l’Estat mitjançant la negociació i el referèndum. El manifest es publica just un mes després de l’executiva extraordinària que va acabar amb l’anunci del president d’ERC, Oriol Junqueras, de dimitir -temporalment- del càrrec, mentre que Rovira va explicar que deixaria la secretaria general després del congrés del 30 de novembre. Aleshores tan sols havien passat dos dies des que el president de la Generalitat, Pere Aragonès -ja en funcions- anunciava que abandonaria la primera línia política, l’endemà de les eleccions al Parlament del 12 de maig.

(Visited 89 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari