El sector agrícola i ramader demana als candidats del 9-J acabar amb la competència deslleial a Europa

Les organitzacions agràries avisen als partits polítics que algunes decisions els "asfixien"

Gerard Cardona, ramader

Una de les principals reclamacions que fan les organitzacions agràries al futur Parlament Europeu és acabar amb la competència deslleial de l’entrada de productes de països tercers de la Unió Europea. Les condicions per a la seva producció són menors que per als països comunitaris i això afecta els costos de producció.

El sector està majoritàriament a favor de les polítiques verdes de l’agenda 2030, però demanen “cap” als polítics i revertir aspectes de la llei de benestar animal, entre d’altres. En dotze anys Europa ha passat de 15,5 milions de pagesos a 9,5 i per això fan un toc d’atenció, ja que algunes polítiques que es fan “asfixien”. El 3 de juny el sector es tornarà a mobilitzar amb talls fronterers entre Espanya i França.

“Tots els pagesos i ramaders d’Europa tenim els mateixos problemes”; així de clar es manifesta Néstor Serra, que té granges de pollastres i és responsable del sindicat Unió de Pagesos al Segrià. Tant per part de representants d’organitzacions agràries i també de la patronal de la producció de fruites i hortalisses i majoritàriament hi ha coincidència en les problemàtiques que afecten el sector.

La competència deslleial dels països tercers és la que més s’ha destacat. Manel Simón, director general d’Afrucat, ha apuntat que si el marc europeu és comú, caldria crear un marc de regulació de la cadena alimentària perquè un país no sigui més restrictiu que un altre. En aquest sentit, Jaume Bernis, de JARC, assegura que als pagesos i ramaders dels països membre, els costa molt més car produir que a la resta de països que no estan a la UE.

Això és així perquè les condicions fixades per la UE són molt més estrictes que les que estableix l’Organització Mundial del Comerç (OMC), però a la vegada, es produeix la contradicció que amb aquests estàndards inferiors, aquests productes poden entrar igual a la UE i vendre’s a un preu inferior.

Bernis lamenta que reivindiquin preus justos, però si no hi ha un equilibri això no s’aconseguirà. Per això reclama als polítics que es presenten a Europa que la “primera peça” que cal treballar és aquesta competència deslleial que porta a la desigualtat a l’hora de trobar productes a les prestatgeries de les botigues.

D’altra banda, Manel Simón reclama l’obertura a països tercers, però pel que fa a les exportacions de productes que es fan aquí. En aquest sentit, apunta que ara hi ha negociacions bilaterals i aposta perquè la UE passi al davant per poder incentivar la comercialització a aquests països.

(Visited 28 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari