Quina sanció ha posat el Parlament europeu a l’eurodiputada prorussa de Letònia que va donar suport al ‘procés’?

Se li han retirat dietes, la qual cosa equival a uns 1.750 euros, i se li ha prohibit intervenir a cap fòrum en representació del Parlament europeu. El grup de periodistes d’investigació internacional Bellingcat va publicar fa unes setmanes que Tatjana Zdanoka, eurodiputada en representació de la Unió Russa per Letònia des del 2004, havia actuat des de que va ingressar a l’Eurocambra com a agent del país que presideix Vladimir Putin.

Zdanoka va participar com a observadora internacional del referèndum per la integració de Crimea a Rússia el 2014 i en el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 sobre la independència de Catalunya. Al referèndum català va ser convidada per l’aleshores conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva. El desembre d’aquell any va intentar visitar els independentistes que estaven tancats a la presó d’Estremera. Va participar en nombroses activitats i iniciatives favorables a la independència de Catalunya i, per exemple, va firmar juntament amb Carles Puigdemont i altres eurodiputats una iniciativa sobre llengües minoritàries presentada al Parlament europeu. El 4 d’abril del 2022 va ser expulsada del grup parlamentari Aliança Lliure Europea-Els Verds, del qual en formen part els eurodiputats d’ERC, per la seva negativa a condemnar l’agressió de Rússia a Ucraïna.

El passat 4 de març, Aleix Sarri, cap de l’equip tècnic de JuntsxCat al Parlament europeu, va acusar ERC en un post a la xarxa social X de “donar ales a Tatjana Zdanoka, l’agent russa que ha treballat durant anys com eurodiputada per Letònia des del seu grup”. “Convidar-la com observadora l’1-O va ser un greu error i va encendre totes les alarmes al més alt nivell”, va lamentar Sarri.

La trama russa del ‘procés’ té un peu a JuntsxCat, amb les reunions de Carles Puigdemont amb emissaris del Kremlin hores abans de proclamar la independència de Catalunya i les visites a Moscou del cap de la seva oficina, Josep Lluís Alay, i un altre peu a ERC per la relació del partit de Pere Aragonès amb l’eurodiputada letona que espiava a favor dels interessos de Putin.

(Visited 186 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari