ERC, PSC, Junts, comuns i PPC coincideixen a reclamar un millor finançament per a Catalunya

Aragonès critica que la majoria de propostes de l'oposició sobre fiscalitat ja s'incloïen en els pressupostos fallits

Candidats pel 12-M

En el primer debat preelectoral de les eleccions al Parlament de Catalunya del 12-M, organitzat per la patronal catalana Pimec, els partits convidats han coincidit a reclamar un millor finançament per a Catalunya. Des del Born Centre Cultural i Memòria de Barcelona, el president i cap de llista d’ERC, Pere Aragonès, ha constatat que la majoria de les propostes de l’oposició sobre fiscalitat ja s’incloïen en els pressupostos fallits de 2024. Els caps de llista Salvador Illa (PSC), Jéssica Albiach (comuns) i Alejandro Fernández (PPC) han acusat l’executiu català de no haver fet “prou” en matèria de Formació Professional. El número 3 de Junts, Josep Rull, ha dit que no aprovaran els pressupostos de l’Estat si no es compensa el dèficit fiscal i d’inversió. Pimec no ha convidat Vox, CUP ni Cs.

Els candidats han arribat a aquest primer debat de precampanya marcat per la tendència dels últims mesos. És per això que Aragonès, president del govern català, ha remarcat en dues ocasions que moltes de les propostes que han anat fent la resta de dirigents polítics ja estaven inclosos en els pressupostos de 2024. I ha recordat que l’avançament de les eleccions del 12-M el va provocar precisament el rebuig del Parlament al projecte dels comptes, que tenia el suport d’ERC i PSC.

“Cal coherència entre les propostes i els vots que fem al Parlament”, ha afirmat el cap de llista republicà. Aragonès també ha dit a Albiach que moltes de les mesures que la candidata de Comuns Sumar ha proposat “ja s’estarien aplicant” ara, si el seu grup hagués aprovat els pressupostos d’enguany. El candidat d’ERC s’ha compromès a continuar treballant els eixos de la política d’economia, empresa i treball d’acord amb els agents econòmics i socials, tal com ha fet durant aquesta legislatura.

Amb un to pausat al llarg del debat, Illa ha presentat els principals eixos de la seva proposta: una estabilitat que permeti una legislatura de quatre anys; modernització de l’administració pública; mesures sobre la sequera, l’energia i les infraestructures; l’excel·lència dels serveis públics, i aconseguir una fiscalitat justa.

El candidat del PSC ha marcat com a prioritari protegir i oferir “certeses” a la ciutadania, de la mateixa manera que ha destacat el “bon balanç” de la feina feta amb els comuns quan han governat plegats.

Reforma del finançament
Especialment incisiu ha estat el cap de llista del PPC, sobretot amb Illa i Albiach. Sobre fiscalitat, Fernández s’ha mostrat “convençut” que el PPC estarà “a l’alçada” a l’hora de reclamar una millora del sistema de finançament català. “S’ha de fer amb realisme i sense fer volar coloms”, ha advertit.

Albiach ha insistit que, de cara a la reforma de finançament, cal un grup de treball amb partits, però també que inclogui agents socials i econòmics. La candidata de Comuns Sumar ha reiterat que la proposta ha d’estar “ben travada i acordada” a Catalunya, per poder-la negociar després amb Estat.

Aragonès i Rull s’han interpel·lat en diverses ocasions pel tema del finançament. El número 3 de la llista de Junts ha situat “el lideratge i el mètode” com a “claus” per aconseguir una millora del finançament. És aquí on ha preguntat al candidat d’ERC si “ningú feia control ni seguiment” del dèficit fiscal mentre els republicans negociaven a Madrid. “És inaudit”, ha reblat.

A la rèplica, Aragonès s’ha mostrat “sorprès”: “Ara que es posen a negociar, vostè ve a donar lliçons”. En aquesta línia, el candidat d’ERC ha reivindicat la feina feta pel seu partit en les negociacions amb el govern de l’Estat. I ha apuntat que si es reduirà el pes del deute FLA; si el camp de residus es traspassa a Catalunya; o si l’Estat ha modificat a l’alça el marge de dèficit, ha estat tot gràcies a la negociació d’ERC.

Rodalies, el Prat i el Hard Rock
La necessitat de millorar el servei de Rodalies ha estat una de les altres propostes compartides per totes les formacions presents al debat. Aragonès ha tornat a exigir el traspàs integral -inclòs en l’acord amb el PSOE-. Illa s’ha compromès a executar el Quart Cinturó si és president després del 12-M. I Albiach ha afirmat que la Catalunya que ve ha de ser la de l’excel·lència i no la del low cost.

Els candidats i la candidata han recordat les seves posicions sobre l’ampliació de l’aeroport del Prat, ja detallades en anteriors ocasions. De la mateixa manera, el Hard Rock també ha estat present durant el debat, quan la candidata de Comuns Sumar ha anunciat que, si estan al govern català, posaran punt final a la reducció fiscal vinculada directament al joc. Albiach, per cert, ha portat una samarreta amb la frase en anglès Tax the casinos.

Ni Puigdemont ni Navarro
Al debat hi han participat els caps de llista de PSC, ERC, Comuns Sumar i PPC. Per part de Junts ha vingut Rull, el número tres de la llista. La periodista que ha conduït el debat, Cristina Riba, ha explicat que Pimec havia posat “totes les facilitats” perquè el cap de llista de Junts, Carles Puigdemont, intervingués telemàticament, però que Junts ho havia rebutjat, i que tampoc hi ha volgut enviar la número 2 de la llista, Anna Navarro.

Aquest fet ha provocat que Aragonès lamentés que Junts hagi rebutjat la intervenció de Puigdemont. A la rèplica, Rull ha dit que l’actual president de la Generalitat hauria de ser “extraordinàriament sensible” amb l’exili.

Pimec no havia convidat ni Vox, CUP ni tampoc Cs. Representants de la formació d’extrema dreta i del grup liberal han protestat a fora del Born Centre Cultural i de Memòria abans de l’inici del debat.

(Visited 63 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari