Ripoll protesta contra la censura del cartell de la festa major penjant-lo en carrers i botigues del poble

L'alcaldessa i l'equip de govern d'Aliança Catalana van decidir triar-ne un altre perquè hi apareix una noia amb vel

Alguns dels cartells amb la proposta de la il·lustradora Ivonne Navarro que veïns i entitats han penjat a Ripoll (ACN)
Alguns dels cartells amb la proposta de la il·lustradora Ivonne Navarro que veïns i entitats han penjat a Ripoll (ACN).

Veïns i entitats de Ripoll han protestat contra la censura del cartell de la festa major penjant-lo en carrers i botigues. “Hem dit prou”, asseguren. Es va fer una primera encartellada ahir al vespre en diverses parets, però com que aquest matí els cartells s’han arrencat, n’han començat a penjar més; aquest cop, també als aparadors de botigues. “Cal acceptar allò que va decidir el vot popular, sumat a l’expertesa de les persones que hi entenen en art i que també van avalar la proposta guanyadora”, subratllen els qui hi ha darrere la protesta. El cartell, molt colorista, és obra de la il·lustradora Ivonne Navarro. L’alcaldessa Sílvia Orriols i l’equip de govern, d’Aliança Catalana, el van censurar perquè surt una noia amb vel islàmic.

El cartell que va guanyar el concurs, escollit durant la Fira de les 40 Hores, és una proposta colorista on hi apareixen personatges de tot tipus. Allò que no va agradar a l’equip de Sílvia Orriols és que a la part de baix hi ha dibuixada una noia amb vel islàmic. Com que la il·lustradora va negar-se a treure-la, el cartell que l’Ajuntament editarà és el que el jurat va deixar en segona posició.

Ivonne Navarro va explicar que sentia “ràbia i impotència” perquè “la censura continua passant”. La il·lustradora va defensar que el seu cartell reivindica, precisament, l’esperit “inclusiu” de Ripoll i la diversitat de la festa major.

El seu cartell, però, sí que s’ha penjat a diversos punts del municipi. Davant la decisió d’Aliança Catalana, un grup de veïns i diverses entitats han decidit imprimir-lo i encartellar parets de Ripoll amb la proposta d’Ivonne Navarro. “Davant la censura, hem dit prou”, asseguren.

Els cartells que s’han penjat, a més d’incloure la il·lustració, també s’acompanyen amb els hashtags #StopRacisme i #StopCensura. Els impulsors de la iniciativa subratllen que, sobretot, aquesta protesta ha sortit de la societat civil, tot i que al darrere també hi hagi el suport de diverses entitats, entre aquestes Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, la Plataforma Antifeixista del Ripollès, l’Associació Marroquina Juvenil del Ripollès i el casal popular ‘La Metxa’.

(Visited 138 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari