El TSJC atura el parc eòlic Cronos, que contemplava instal·lar aerogeneradors a Capmany i Agullana

L'ajuntament de la localitat celebra que la sentència permet "preservar el territori, el paisatge i els valors agraris"

Capmany - Foto: Ajuntament de Capmany

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó a l’Ajuntament de Capmany (Alt Empordà) sobre el recurs que va presentar contra la construcció del parc eòlic Cronos a la serra de l’Albera, que incloïa la instal·lació de quatre aerogeneradors.

Segons ha avançat el Diari de Girona i ha pogut confirmar l’ACN, el TSJC ha estimat el recurs presentat pel consistori contra la resolució que la Ponència d’Energies Renovables (PER) de la Generalitat va dictar el 15 de març del 2021, la qual informava favorablement de l’emplaçament del parc eòlic Cronos, amb tres aerogeneradors dins del terme municipal de Capmany i un altre en el d’Agullana. A més, la sentència condemna a costes la Generalitat, per valor de 3.000 euros.

La secció segona de la sala del Contenciós Administratiu del TSJC ha tingut en compte els arguments presentats per l’Ajuntament de Capmany en el recurs i ha assenyalat l’impacte paisatgístic que tindria el parc eòlic, a més de les afectacions que provocaria al territori, a l’agricultura i a diversos elements megalítics. En concret, segons difon l’ACN, el text recull que els moviments de terres associats a la instal·lació dels molins es consideren incompatibles perquè afecten les estructures de murs de pedra seca catalogades a la unitat de paisatge Els Aspres.

En relació amb el patrimoni cultural, el tribunal fa seus els arguments del Departament de Cultura, que considera “inviable” l’emplaçament i disposició d’una de les plataformes d’un dels quatre aerogeneradors perquè es contemplava col·locar a només 150 metres del sepulcre megalític de la Barraca del Lladre.

A més, aquest departament desaconsellava la instal·lació d’un altre aerogenerador atesa la seva proximitat al Dolmen del Quer Afumat, que està situat a uns 250 metres de distància. Finalment, pel que fa al conjunt megalític dels Estanys, l’impacte visual es considera “molt alt”. Així mateix, es reitera la necessitat de protegir l’espai d’art de la pedra seca per l’UNESCO i remarca que cal evitar-ne afectació.

(Visited 33 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari