El TEDH condemna Suïssa per la seva inacció davant el canvi climàtic: “És una amenaça per als drets humans”

És la primera vegada que Estrasburg responsabilitza un Estat de les conseqüències de l'escalfament global

KlimaSeniorinnen

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat Suïssa per no limitar de forma “apropiada” les emissions d’efecte hivernacle i perjudicar així la salut de les dones grans. En una sentència emesa aquest dimarts, el TEDH ha donat la raó a un grup de dones suïsses majors de 65 anys, les KlimaSeniorinnen, constatant que el govern suís ha vulnerat el seu dret a la vida privada i familiar per les seves insuficients mesures contra l’escalfament global. “El canvi climàtic existeix i suposa una amenaça greu, actual i futura per als drets humans”, afirma la sentència. És la primera vegada que el TEDH condemna un Estat per la seva inacció davant el canvi climàtic.

Fins ara el TEDH només s’havia pronunciat sobre casos concrets de danys al medi ambient, com la responsabilitat dels Estats per l’abocament de residus o l’exposició a materials tòxics, però no s’havia posicionat sobre la responsabilitat de les autoritats estatals a l’hora de prendre mesures per “assolir els objectius de reducció de gasos d’efecte hivernacle”.

Tot i que el Conveni Europeu de Drets Humans no consagra cap dret a un medi ambient saludable per se, Estrasburg a escollit tres casos paradigmàtics per posicionar-se davant la creixent preocupació social pel clima. Només ha donat la raó a la demanda suïssa.

(Visited 41 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari