El PP diu que l’amnistia suposa “la humiliació de l’Estat” i PSOE, ERC i Junts l’acusen de fer ús partidista del Senat

El senador popular Antonio Silván ha afirmat que el text trenca els "principis de la Constitució"

Antonio Silván (Foto - PP)

El PP ha obert aquest dilluns el debat sobre l’amnistia a la Comissió General de les Comunitats Autònomes del Senat defensant un informe que assegura que l’amnistia suposa “la humiliació de l’Estat davant colpistes i independentistes” que fan “un xantatge intolerable”. El senador popular Antonio Silván ha afirmat que el text trenca els “principis de la Constitució”.

Silván ha afirmat que “l’amnistia suposa un cop mortal per al nostre Estat constitucional i autonòmic, perquè suposa la ruptura del model del 78, la ruptura de la igualtat dels espanyols, el trencament del principi de solidaritat i posar el finançament al servei de rèdits polítics unilaterals”.

Tot plegat previ a la intervenció del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha obert el torn dels presidents autonòmics. Aragonès ha arribat al Senat a dos quarts de deu per reunir-se amb els senadors d’ERC i participar després al debat. En aquesta ocasió es quedarà a escoltar les rèpliques que li donarà, entre altres, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

Quan ha entrat a la Sala Europa del Senat, on se celebra el debat, Aragonès ha saludat la presidenta de la comissió, Maria Fernanda Rudi, i alguns senadors, entre els quals el portaveu del PSOE al Senat, Juan Espadas, s’han apropat a saludar-lo.

Després de la primera intervenció del PP, el senador del PP Javier Remírez ha pres la paraula per defensar el vot particular del PSOE contra l’informe que han fet els populars. Remírez ha recordat que la llei no afecta en cap cas les competències de les comunitats autònomes, i ha acusat el PP de voler “instrumentalitzar” la comissió de les Comunitats Autònomes per interessos partidistes.

La portaveu d’ERC al Senat, Sara Bailac, ha recordat que, contràriament al que diu el PP per justificar la convocatòria d’aquesta comissió, l’amnistia no afecta en absolut les competències de les comunitats autònomes. “Estem davant una nova utilització partidista del Senat”, ha dit abans d’acusar els populars de tenir una única proposta per a Catalunya: “la repressió”.

“Vostès han estat disposats a tot per aturar l’independentisme, fins i tot a posar en risc la democràcia i a carregar-se l’estat de dret”, ha dit Bailac, que ha recordat que milers de persones “han estat represaliades” per “les seves idees polítiques”. “Per tots ells, la llei d’amnistia ha de ser realitat com més aviat millor, perquè cal deixar enrere la repressió i abordar l’arrel perquè Catalunya decideixi el seu futur polític” amb un referèndum.

La senadora de Junts Maria Teresa Pallarès ha acusat el PP de fer un “ús partidista” del Senat, i ha insistit que l’amnistia és una eina perfectament constitucional i legal òptima per resoldre diferències polítiques de manera democràtica. Segons Pallarès, la Comissió de Venècia reconeix que la tramitació de la llei garanteix el principi de separació de poders. “Deixin de manipular el procés legislatiu per atiar el foc de la discòrdia entre la ciutadania”, ha dit.

(Visited 25 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari