Ayuso rebat a Aragonès que Catalunya no és una “nació sobirana” i alerta d’un “cop a la unitat nacional”

"El que sigui de Catalunya és cosa de tots", avisa la presidenta en un debat sobre l'amnistia al Senat

Isabel Díaz Ayuso i Alfonso Fernández Mañueco

La presidenta de la Comunitat de Madrid, la popular Isabel Díaz Ayuso, ha encapçalat aquest dilluns les crítiques dels líders autonòmics del PP a la llei d’amnistia en un debat celebrat al Senat. “Estem davant d’un cop a la unitat nacional, la democràcia i l’estat de dret, programat i per etapes, que serà imparable si no actuem a temps”, ha dit en una jornada en què el president de la Generalitat de Catalunya, el republicà Pere Aragonès, ha reivindicat la idoneïtat de la llei davant els presidents de l’Aragó, la Comunitat Valenciana o Extremadura, tots ells del PP. “Catalunya és de tots, igual que Madrid, però cap de les dues regions és disponible, senyor Aragonès, Catalunya no és una nació sobirana”, ha reblat Ayuso referint-se a la proposta d’una consulta acordada plantejada pel president.

La presidenta madrilenya ha afirmat que “la sobirania nacional resideix al poble espanyol, és única i indivisible, no és disponible”, ha afirmat. A parer seu, aquesta unitat que marca la constitució ha de ser “cosa de tots”. “El que sigui de Catalunya és cosa de tots, preguntar a una part el que no pots fer amb ella és tan ilegal com insultat”.

En el seu discurs, Ayuso ha posat en dubte la ‘repressió’ que ha denunciat Aragonès, i ha reivindicat l’article 155 que va “desactivar el separatisme”. Ha insistit també que l’amnistia és “inconstitucional” i vulnera la divisió de poders. “El legislatiu no pot suplantar el poder judicial” per eliminar “els delictes d’altres polítics”, ha manifestat. A parer seu, l’amnistia serveix per donar aire a un independentisme que està “a les hores més baixes”.

La dirigent popular també ha retret a Aragonès una suposada mala gestió de la sequera, i ha afirmat que el “pla independentista” implicaria que Catalunya es quedaria sense els diners de les pensions i ampliaria el seu deute públic. “Un govern regional de Catalunya independent naixeria amb una hipoteca superior a 342.000 milions d’euros”, ha dit.

El president de Múrcia, el popular Fernando López Miras, que ha estat el primer a rebatre Aragonès, tot i que ha afirmat que “coincideix” amb el president de la Generalitat que “si el fet que Pedro Sánchez (PSOE) continuï essent president del govern depèn que hi hagi referèndum d’autodeterminació, hi haurà referèndum d’autodeterminació”. Segons López Miras, l’amnistia “torpedeja” tots els “èxits de la transició”, que han estat “venuts” per un govern que accepta una norma “redactada pels delinqüents”. “Els espanyols no es mereixen això”, ha dit.

“Als ciutadans en general, i en particular als de la Comunitat Valenciana, que és el seu nom, ni se’ls troleja i se’ls humilia, se’ls respecta”, ha afirmat per la seva part el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón. A parer seu, l’amnistia és el pas previ de “l’ensomni” dels “Països Catalans” que “no han existit, ni existeixen ni existiran”. “No acceptarem cap menyspreu més a la Comunitat Valenciana per part del separatisme català”, ha reblat en un discurs on ha parlat fins i tot “d’apartheid financer”.

El tercer president popular en parlar ha sigut el president de l’Aragó, Jorge Azcón, qui ha afirmat que dels seus ciutadans “no se’n riu ningú”. “Qui es vulgui burlar dels aragonesos, l’únic que fa és demostrar la seva nanesa politica”, ha asseverat en un discurs en què també ha criticat la idea dels Països Catalans i ha reivindicat la Corona d’Aragó i el seu paper en la formació del Regne d’Espanya.

(Visited 46 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari