Més de 300.000 palestins al nord de Gaza sobreviuen amb només 245 calories al dia, segons Oxfam Intermón

L'ONG acusa Israel d'estar "sotmetent la població civil a la fam de forma deliberada"

  Refugiats palestins esperen poder menjar a Rafah, al sud de Gaza (ACN)

  Oxfam Intermón alerta que la població al nord de Gaza “es veu obligada a sobreviure amb una mitjana de 245 calories al dia” des del gener a conseqüència de l’ofensiva militar d’Israel. És a dir, fa més de tres mesos que els palestins d’aquesta part de la Franja mengen al dia l’equivalent a 100 grams de pa de mitjana, remarca l’ONG en un comunicat publicat aquest dijous. Aquesta minúscula quantitat de menjar suposa menys del 12% de les 2.100 quilocalories diàries necessàries per persona, diu Oxfam, que assegura que ha calculat aquesta xifra amb “dades demogràfiques i tenint en compte les variacions segons l’edat i el gènere”. “S’estima que encara hi ha més de 300.000 persones atrapades a la zona, sense possibilitat d’abandonar-la”, alerten.

  L’ONG també recalca que el total de subministraments alimentaris autoritzats des de l’octubre per entrar a Gaza per a la població (un total de 2,2 milions de persones) suposa una mitjana de tan sols el 41% de les calories diàries que una persona necessita. D’altra banda, Oxfam Intermón conclou que actualment estan entrant a Gaza menys de la meitat dels camions d’aliments necessaris per assegurar una ingesta diària de 2.100 calories per a tota la població. Utilitzant les dades de la Classificació Integrada de la Seguretat Alimentària en Fases (CIF) i l’UNRWA, ha determinat que es requereixen un mínim de 221 camions amb aliments cada dia, sense tenir en compte aspectes com el menjar que es malmet o una distribució desigual. Ara com ara, de mitjana, tan sols entren a Gaza 105 camions amb aliments, apunten.

  L’ONG assenyala Israel

  “Israel està sotmetent la població civil a la fam de forma deliberada”, denuncia Franc Cortada, director general d’Oxfam Intermón, tot remarcant que el govern israelià “sap des de fa gairebé dues dècades quantes calories diàries es necessiten exactament per evitar la malnutrició a Gaza”. La fam se suma a la pèssima situació humanitària pels atacs d’Israel: “Imagina com ha de ser no només sobreviure amb tan sols 245 calories diàries un dia rere l’altre, sinó també veure els teus fills, les teves filles i la gent gran en la mateixa situació. I tot això, havent hagut d’abandonar la teva llar, vivint sota l’amenaça constant dels drons i les bombes, gairebé sense accés a aigua neta o a infraestructures de sanejament, i sabent que amb prou feines hi ha assistència mèdica”, destaca l’ONG.

  Per tot plegat, Oxfam Intermón reitera que cal “un alto el foc permanent i l’alliberament de tots els ostatges retinguts a Gaza i dels presos palestins detinguts il·legalment, així com que els països cessin immediatament el subministrament d’armes a Israel i que es garanteixi un accés humanitari total”.

  (Visited 23 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari