El govern central denunciarà les lleis de memòria històrica del PP i Vox a l’ONU, l’Europarlament i el Consell d’Europa

El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica acusa els populars de "blanquejar la dictadura" forçats per la pressió dels de Santiago Abascal

El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres (Congrés dels Diputats)

El govern central ha anunciat aquest dijous la seva voluntat de portar les lleis sobre memòria històrica que preparen el PP i Vox l’Aragó, la Comunitat Valenciana i Castella i Lleó davant l’ONU i la Unió Europea. Segons han afegit fonts de l’executiu que lidera el socialista Pedro Sánchez, les propostes legislatives d’aquests tres territoris són contràries als valors que recull la llei de memòria democràtica, motiu pel qual no descarten dur-les al Tribunal Constitucional (TC) si s’acaben aprovant. A més, volen elevar el contenciós portant-lo a organismes europeus i internacionals com el relator especial sobre Veritat, Justícia i Reparació i el Relator d’Execucions Extrajudicials de les Nacions Unides.

La Moncloa ha avançat també que promourà, a través dels socialdemòcrates europeus, iniciatives per incloure aquest assumpte a l’ordre del dia d’un ple del Parlament Europeu. D’altra banda, preveu anar al Consell d’Europa invocant la possible violació de diverses disposicions del Conveni de Drets Humans. Allà es vol fer un “debat urgent” a l’assemblea parlamentària i traslladar el cas a la Secretaria General del Consell d’Europa i el Comissari de Drets Humans. Finalment, el govern de Sánchez ha apuntat que demanarà l’elaboració d’un informe sobre la situació de la memòria democràtica a Espanya davant de l’aprovació de lleis de derogació per part dels governs autonòmics de PP i Vox.

L’ofensiva contra la modificació de les lleis autonòmiques de memòria històrica que preparen el PP i Vox a diverses comunitats autònomes arriba després que aquest dilluns el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, avisés que els populars volen “blanquejar la dictadura” forçats per la pressió dels de Santiago Abascal allà on governen conjuntament. “No es pot igualar quatre dècades d’absència de llibertats, privació de drets, desaparicions i tortures amb un període democràtic, és inadmissible”, ha argumentat el ministre, que ha indicat que les lleis barregen la dictadura amb la Segona República per legitimar el franquisme.

(Visited 20 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari