Aragonès proposa un referèndum pactat consultiu sense mínims de participació ni validació de resultats

El president de la Generalitat aposta per preguntar "Voleu que Catalunya sigui un Estat independent?" per la via de l'article 92 de la Constitució

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la vicepresidenta, Laura Vilagrà

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet públic aquest dimarts l’informe que l’Institut d’Estudis de l’Autogovern (IEA) ha elaborat sobre la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya, que proposa que la votació sigui pactada amb el Govern d’Espanya i que es convoqui mitjançant l’article 92 de la Constitució, ja que es tracta d’una decisió política de transcendència especial.

L’informe conclou que el referèndum, amb la pregunta “Voleu que Catalunya sigui un Estat independent?”, s’ha de votar només a Catalunya i han de poder participar-hi les persones que tenen dret a vot a les eleccions al Parlament. A més, no troba oportú establir quòrums mínims de participació i de validació dels resultats.

En una compareixença al Palau Centelles, seu de l’IEA, Aragonès ha defensat que és un informe “sòlid” i “una eina per tornar a obrir camí” que planteja una pregunta binària i “inequívocament clara”. “No som davant d’un impossible”, ha dit el president català, que ha assegurat que l’article 92 de la Constitució “permet que es pugui celebrar directament el referèndum sense cap mena de modificació legislativa”.

L’article 92 de la Constitució disposa que “podran ser sotmeses a referèndum consultiu de tots els ciutadans” les “decisions polítiques d’especial transcendència”, però també que una votació com aquesta l’ha de convocar el Rei “mitjançant proposta del president del Govern, prèviament autoritzada pel Congrés dels Diputats”.

El Consell Acadèmic per l’Acord de Claredat va entregar el passat 16 d’octubre el seu informe a Aragonès, que va encarregar-ne un de nou a l’Institut d’Estudis de l’Autogovern perquè concretés els instruments jurídics per poder celebrar un referèndum a partir de les consideracions del primer document i quines característiques hauria de tenir la consulta.

Tot i que ha insistit que no és l’única via que permetria celebrar la consulta, el president de la Generalitat ha afegit que el document conegut aquest dimarts “pot ser de gran utilitat per afrontar la nova etapa de les negociacions amb l’Estat”.

(Visited 83 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari