El Senat dels Estats Units ja va advertir, el gener del 2018, de la ingerència russa en el ‘procés’

El Comitè de Relacions Exteriors va afirmar que “hi ha proves que els mitjans dirigits pel Kremlin, ‘bots’ i comptes falsos a les xarxes van fer campanyes de desinformació de suport a la independència”

Una sessió parlamentària de la cambra del Senat dels Estats Units

El Comitè de Relacions Exteriors del Senat dels Estats Units va advertir de la ingerència del Kremlin en el procés independentista de Catalunya en un informe elaborat el 10 de gener del 2018. Aquest comitè, presidit pel senador per l’estat de Tennessee Bob Corker, va presentar aquesta conclusió en un informe extens que analitzava la ingerència del Kremlin en processos polítics als Estats Units i una vintena de països europeus. Es titulava “Assalt asimètric de Putin a la democràcia a Rússia i Europa: Implicacions per la seguretat nacional als Estats Units”.

El referèndum de l’1 d’octubre del 2017 va suposar, segons s’assegura a l’informe, “una oportunitat per promoure una sortida que afeblís un estat important de la Unió Europea”. “Hi ha un conjunt d’evidències cada cop més gran que els mitjans de comunicació controlats per l’estat rus van dirigir una campanya significativa de desinformació aprofitant el referèndum”, es llegeix a l’informe, que precisa que els mitjans Russia Today i Sputnik van ser els principals executors d’aquesta campanya, “reforçats per bots i comptes falsos de les xarxes socials”.

“El Departament d’Estat dels EUA va informar que mitjans de comunicació estatals russos van publicar una sèrie d’articles abans de la votació del referèndum per denunciar la suposada corrupció del govern espanyol i impulsar una narrativa global anti-UE en suport del moviment secessionista. Les agències de notícies russes, així com també usuaris russos a Twitter van promoure repetidament les opinions de Julian Assange, el fundador de WikiLeaks, que ha intervingut a les xarxes socials per demanar a les autoritats espanyoles que respectin la votació a Catalunya”, recull l’informe del Senat.

Els interessos del Kremlin amb la seva ingerència en el procés independentista eren, segons els senadors del Comitè de Relacions Internacionals dels EUA, no només afeblir la Unió Europea sinó també “veure una Catalunya independent com una base possible des de la qual penetrar en altres parts d’Europa on els seus negocis i activitats estan prohibides per les sancions dels Estats Units i la Unió Europea”.

El document conclou que “mentre que el referèndum no va donar com a resultat la independència de Catalunya, va demostrar que Espanya és un objectiu creixent de les operacions d’influència maligna del Kremlin” i assenyala que una de les lliçons apreses en l’anàlisi de la ingerència russa a Europa és que “no deixarà passar cap oportunitat per sembrar el caos i la confusió en un intent de soscavar les seves democràcies i afeblir les seves institucions”.

(Visited 158 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari