Sputnik News, l’agència de notícies del Kremlin, gran promotora de Tsunami Democràtic

Va difondre el manifest de presentació de la plataforma i va publicar 43 notícies sobre les seves accions, 6 sobre els aldarulls a Barcelona, 7 dels talls de l’autopista a França i 13 dels incidents al Barça-Madrid

Article de Sputnik News, el 2 de setembre del 2019, el dia en què Tsunami Democràtic va difondre el seu primer manifest públic

88L’agència de notícies que depèn del Kremlin, Sputnik News, va fer un seguiment exhaustiu de Tsunami Democràtic, creat per dirigents polítics independentistes de forma anònima per protestar contra la sentència del Tribunal Suprem a les persones implicades en el ‘procés’ i la declaració unilateral d’independència. Aquesta agència de notícies va difondre el 2 de setembre el comunicat que va aparèixer aquell dia a les xarxes socials en què es presentava Tsunami Democràtic. El seguiment de Sputnik News de les accions d’aquesta plataforma s’ha concretat en 43 notícies que s’hi refereixen.

De les accions convocades per Tsunami Democràtic la que va tenir més cobertura va ser el setge el Camp Nou arran d’un partit de futbol entre el Barça i el Real Madrid, el 18 de desembre del 2019. Sputnik News hi va dedicar 13 informacions, 5 el mateix dia del partit. Del tall de l’autopista AP-7 prop de la frontera amb França, un mes abans, en va parlar en set articles i dels incidents a Barcelona i altres ciutats catalanes immediatament després que es conegués la sentència, els dies 14 i 15 d’octubre, ho va fer en sis ocasions. L’agència russa també va considerar d’interès informatiu els aldarulls que es van produir a Barcelona arran de la visita del president del govern espanyol Pedro Sánchez, a mitjans d’octubre. Els va comentar en quatre articles. També va informar, a finals d’octubre del 2020, de la detenció de 21 persones relacionades amb Tsunami Democràtic.

Les dues últimes al·lusions a aquest moviment del qual encara ningú se n’ha fet responsable han aparegut els dies 9 i 29 de febrer d’aquest any. El dia 29 ho feia en un article sense firma titulat “El Suprem d’Espanya obre una causa penal a Puigdemont per terrorisme en el cas Tsunami” i el dia 9 el periodista Yarisley Urrutia en signava un altre encapçalat pel títol “És Puigdemont terrorista i està connectat a Rússia? Hi ha jutges actuant com activistes polítics”.

La immensa majoria dels articles que Sputnik News va dedicar a la difusió de les accions de Tsunami Democràtic no van firmats. Un periodista que firmava articles a l’agència oficial de notícies del Kremlin, Sergio Hernández-Ranera, va deixar de col·laborar-hi arran de la invasió russa d’Ucraïna. Un dels seus articles, publicat el 30 d’octubre del 2020, es titulava “Soldats russos a Catalunya. Proves fefaents o fruït del deliri de l’independentisme?”. Un dia abans, Vitaly Podvitski, columnista d’aquest mitjà, n’havia publicat un altre sobre el mateix tema: “Soldats russos per Catalunya? L’ambaixada russa a Espanya ridiculitza una informació falsa”. El 16 de febrer del 2022, vuit dies abans de la invasió russa d’Ucraïna, havia titulat un dels seus comentaris a Sputnik News “Llestos i esvalotats. Rússia deixa els Estats Units i l’OTAN a l’espera d’una guerra que mai no va començar”. El dia 28, quatre dies després que comencés va escriure: “Ucraïna, un ‘teatre de titelles’ de Washington i Brussel·les”.

(Visited 203 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari