La Comissió de Venècia avala l’amnistia, però adverteix que requereix de majoria àmplia

L'òrgan insta a precisar més l'abast temporal de l'amnistia i reforçar el vincle entre l'1-O i el 9-N

Membres de la Comissió de Venècia

La Comissió de Venècia ha avalat l’objectiu de l’amnistia a Catalunya en una opinió aprovada aquest divendres en sessió plenària. L’òrgan vinculat al Consell d’Europa veu “legítim” l’objectiu de la “normalització institucional, política i social a Catalunya”, però demana a “totes les autoritats espanyoles” que es prenguin “el temps necessari per a un diàleg profund en l’esperit de la cooperació lleial” al voltant del debat sobre la llei d’amnistia.

A més, la Comissió de Venècia ha afegit aquest divendres algunes modificacions, com per exemple una esmena on recomana buscar “una majoria qualificada més gran” per aprovar la llei encara que la Constitució no ho exigeixi.

Com ja deia l’esborrany de l’informe filtrat la setmana passada, la Comissió de Venècia recomana que la llei d’amnistia defineixi “de forma més precisa” l’abast “material i temporal” del perdó perquè sigui “més previsible”. A més, demana establir millor el vincle entre l’1-O i el 9-N.

En la sessió plenària d’aquest divendres, s’ha introduït una nova esmena per recordar que la Comissió Europea considera que la llei d’amnistia inclou alguns crims terroristes coberts per la directiva europea de terrorisme: “La CE ha subratllat que l’actual redacció de l’article 2 significa que no tots els crims terroristes penalitzats a la directiva sobre lluita contra el terrorisme estan exclosos de l’abast de la llei d’amnistia”. Precisament aquesta qüestió és un dels aspectes que els jutges podrien traslladar al Tribunal de Justícia de la UE per aclarir la compatibilitat de la llei amb la legislació europea.

(Visited 50 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari