‘Més324’, líder destacat del sectarisme independentista a TV3

Xavier Grasset convida un tertulià contrari a la independència de Catalunya per cada cinc que en són partidaris, segons l’informe del CAC dels quatre primers mesos del 2023

Joan Maria Clavaguera, Esther Vivas, Xavier Graset i Iolanda Batallé, al programa 'Més 324' del passat 12 de gener

El director de TV3, Sigfrid Gras, va assegurar, el 23 de febrer, a la comissió de control parlamentari de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) que “poc a poc” les tertúlies que emet la televisió pública “estan avançant per intenta reflectir totes les tendències i sentiments de la societat catalana”. “Volem fer el que vostè diu”, li va respondre a la diputada socialista Beatriz Silva, que havia denunciat que les tertúlies de TV3 continuen allunyant-se del pluralisme. Silva es va referir a les darreres dades publicades pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). Segons aquestes dades, relatives al període gener-abril del 2023, el programa Més 324 de TV3 lidera, de llarg, el sectarisme independentista de les tertúlies de TV3.

L’informe del CAC certifica que per cada tertulià del Més 324 que es manifesta públicament contrari a la independència de Catalunya n’hi ha cinc que en són partidaris. En el període estudiat per l’informe van participar 35 persones a les tertúlies dirigides per Xavier Graset al programa nocturn de TV3 i el canal 324. D’aquestes 35 persones, 20 són independentistes declarades i només 4 són contràries a la independència. Les altres 11 no han adoptat un perfil públic clarament favorable a una o altra opció. Dit d’una altra manera, 3 de cada 5 tertulians són independentistes, un de cada 10 no ho és i 3 de cada 10 no estan marcats ideològicament en aquesta qüestió.

Pel que fa intervencions, entre el gener i març de l’any passat n’hi va haver 251. D’aquestes 251 intervencions, 155 les van fer tertulians independentistes, la qual cosa representa un 60% del total; 32 les van fer tertulians anti-independentistes (un 13%), i 64 (un 27%), persones que es podria qualificar de neutrals. És a dir, per cada 6 intervencions de tertulians independentistes n’hi va haver 4 que no ho són o no s’han definit com a partidaris o contraris a la independència. Per cada cop que pren la paraula un tertulià que no és partidari de la separació de Catalunya d’Espanya ho fan prop de cinc independentistes.

La periodista del diari independentista ARA Núria Orriols va ser la persona que més cops es va desplaçar als estudis de TV3 per participar al programa Més 324 els quatre primers mesos del 2023: 16 cops. La van seguir l’ara senador d’ERC Joan Josep Queralt (15 cops) i Francesc-Marc Àlvaro, actual diputat d’aquest partit al Congrés (14 cops). Entre els independentistes que més cops han participat al programa hi ha Jordi Cabré (12), Magda Gregori (9), Eduard Voltas (9), Joan Maria Clavaguera (8), Anna Simó (8), Esther Vivas (8), Josep Antich (8), Antoni Gelonch (7), Manuel Manonelles (7), Jordi Palou-Loverdos (7), Betona Comín (6) i David Minoves (6). En el grup de no independentistes, els tertulians que han estat convidats més cops al Més 324 són Iva Anguera de Sojo (12), Astrid Barrio (9) i Josep Burgaya (7).

La diputada Beatriz Silva va dir-li a Sigfrid Gras que es mirava l’informe del Consell Audiovisual de Catalunya i constatava que el perfil de les persones que hi participaven havia canviat molt poc des de la seva arribada a la direcció de TV3, el juliol del 2022. Caldrà veure què diu el proper informe del CAC sobre la pluralitat política de les tertúlies de la televisió pública que paguen tots els catalans.

(Visited 477 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari