La Generalitat reclama a l’Estat 5.029 MEUR d’inversió pressupostada i no executada des del 2015

La portaveu Patrícia Plaja qualifica d'"insult" la manca d'execució pressupostària a Catalunya

La portaveu del govern català, Patrícia Plaja, en roda de premsa (ACN)

El Govern de la Generalitat ha aprovat reclamar a l’Estat mesures concretes per revertir el dèficit permanent d’inversions a Catalunya. La primera és exigir els 5.029 milions d’euros d’inversió pressupostada i no executada a Catalunya entre el 2015 i 2022, a través d’una transferència que compensi aquesta inexecució. Durant la roda de premsa d’aquest dimarts a Palau, la portaveu de l’executiu català, Patrícia Plaja, ha qualificat la manca d’execució pressupostària d'”insult”: “És indignant, injustificable i vergonyós”, ha afirmat, després de la reunió setmanal del Consell Executiu.

A més de demanar les explicacions pertinents per detallar quins han estat els impediments que no li han permès dur a terme les inversions previstes als pressupostos estatals, el govern català requereix que s’accelerin les encomanes de gestió de les inversions de l’Estat a la Generalitat, per tal d’assegurar-ne l’execució. L’executiu català també ha instat el govern espanyol a tornar a publicar amb la regularitat deguda les dades de les inversions del sector públic per comunitats autònomes.

El percentatge d’execució de les inversions inicialment previstes als Pressupostos Generals de l’Estat de l’any 2022 ha estat del 43%, el segon més baix de totes les comunitats autònomes. L’any anterior, el 2021, havien estat del 36%. A més, d’acord amb les dades del primer semestre d’aquest any, l’execució ha estat de només el 16% del pressupost. Entre els anys 2015 i 2021, l’Estat ha deixat d’executar a Catalunya 3.754 milions d’euros. Si hi afegim els 1.275 milions no executats durant el 2022, la xifra acumulada d’inversió pressupostada i no executada a Catalunya entre els anys 2015 i 2022 se situa en 5.029 milions d’euros.

(Visited 32 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari