El teixit econòmic i empresarial català reclama una reforma ambiciosa del sistema de finançament territorial

Una vintena d'institucions proposen un nou model de finançament, ja sigui federal o un pacte fiscal

Agència Tributària de Catalunya
Agència Tributària de Catalunya

Un total de 20 institucions de la societat civil i empresarial  catalana –les tretze Cambres de Comerç de Catalunya, Foment, PIMEC, FemCAT, el Col·legi  d’Economistes de Catalunya, el RACC, Barcelona Global i el Cercle d’Economia– han  signat una declaració en què reclamen mesures ambicioses per millorar substancialment el sistema de finançament territorial, bé a través d’una profunda reforma de l’actual o bé amb un nou sistema, ja sigui un model federal o un pacte fiscal. 

Les organitzacions signants consideren que l’actual sistema no és ni transparent, ni equitatiu  ni eficient i representa un obstacle important per al progrés econòmic i el benestar social de moltes comunitats autònomes, entre elles Catalunya. Per tal de resoldre les deficiències  de l’actual sistema, destaquen les següents sis consideracions:

1- Un model federal o un pacte fiscal asseguraria que el nou sistema de finançament fos transparent i eficient. Acompanyats d’un mecanisme de solidaritat, ambdós sistemes  serien beneficiosos per Catalunya i pel conjunt de les Comunitats Autònomes (CC.AA).

El model federal redefiniria la capacitat normativa, de gestió, de recaptació i inspecció de totes les CC.AA. Aquest sistema permetria a l’Estat i a les CC.AA compartir les mateixes bases  imposables. És un model similar al dels EUA, que permetria a les CC.AA disposar de forma directa i dins del mateix exercici fiscal els ingressos que li corresponen. D’aquesta manera es milloraria  la robustesa del sistema, es promouria una assignació eficient dels recursos i una gestió més  responsable per part de totes les CC.AA. La implantació d’aquest model només requeriria una  reforma de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA).

Un pacte fiscal també permetria avançar cap a un model més transparent i també  asseguraria la suficiència financera de Catalunya. La Generalitat administraria i recaptaria  tots els tributs generats en el territori, i assumiria un poder normatiu sobre aquests similar al que  assumeixen les comunitats forals. Com en el sistema federal, la responsabilitat d’administrar els  recursos disposats directament promouria una gestió responsable per part de l’administració  catalana. La transparència d’ambdós sistemes, que haurien de ser acompanyats d’un mecanisme de  solidaritat amb la resta de CC.AA, hauria d’afavorir que les energies polítiques i socials se centressin  en com proveir els béns i serveis públics als quals aspirem. Si les energies s’orienten als objectius  prioritaris, l’economia i la cohesió social seran les grans beneficiades.

2- La reforma del model actual hauria de ser profunda i àmplia, per assegurar l’autonomia  financera i millorar la capacitat de gestió i tributària.

La reforma del model actual per assegurar l’autonomia financera hauria de ser molt  profunda i àmplia. Caldria ampliar de forma substancial la cistella tributària i també la capacitat  normativa de les CC.AA. Si l’autonomia financera no queda resolta de manera definitiva i diàfana, continuarem instal·lats en el debat permanent i confús sobre els desequilibris financers a nivell  territorial. A més a més de restar molts recursos per algunes comunitats autònomes de manera injusta i ineficient, aquestes dinàmiques polaritzen a la societat i desvien les energies dels  enormes reptes que hem d’afrontar.

Així mateix, s’hauria de reformar l’actual sistema de bestretes, que limita la capacitat de gestió  tributària, especialment durant les crisis econòmiques. El desfasament temporal entre l’evolució  econòmica de cada comunitat i les transferències rebudes de l’administració dificulta la  predictibilitat dels ingressos per part de les CC.AA i introdueix inestabilitat de manera estructural.

3- S’han d’introduir mecanismes que garanteixin el principi de  lleialtat institucional, i definir i blindar les competències de cada administració.

Una de les principals fonts de confusió i de conflicte entre les diferents administracions i  forces polítiques rau en la falta de concreció i correspondència entre les competències  legislatives en determinats àmbits, i les competències i responsabilitats de despesa. En  nombroses ocasions, els programes aprovats pel govern espanyol, com és el cas de la llei de dependència, han generat un fort augment de la despesa de les CC.AA que no ha sigut degudament  dotada. Aquesta font de conflicte permanent i estèril s’ha d’erradicar. Per assolir-ho, és  imprescindible introduir mecanismes que garanteixin la lleialtat institucional, i definir i blindar les competències de cada administració.

4- El nou sistema de finançament ha de ser equitatiu i respectar el principi d’ordinalitat. Ha  d’assegurar que tots els ciutadans puguin rebre uns serveis públics bàsics similars amb  independència del lloc on resideixen. Ha de garantir que les comunitats que més aporten no perden posicions en el rànquing una vegada han operat els mecanismes de solidaritat, i ha d’assignar els recursos tenint en compte les diferències del cost de vida entre territoris.

És important acotar de manera efectiva i transparent el grau d’anivellament de recursos entre  comunitats autònomes, respectant com a mínim el principi d’ordinalitat: les comunitats que més  aporten no haurien de ser les que menys reben. Aquest requisit és important perquè el sistema actual no és equitatiu i permet que comunitats  autònomes amb un PIB per càpita més elevat i que més aporten al sistema poden acabar disposant de menys recursos que d’altres que aporten quantitats inferiors.

Els mecanismes d’anivellament del sistema de finançament han de garantir que la renda familiar disponible per càpita en les comunitats que més aporten no quedi per sota de les  que menys aporten, una vegada han operat aquests mecanismes. Un sistema que no respectés aquest principi tindria un important efecte negatiu en la cohesió i el benestar social, i limitaria  greument el desenvolupament econòmic equilibrat en tots els territoris. El sistema actual contempla un conjunt de variables específiques per assignar els recursos, com  l’estructura per edats de la població o la insularitat, però no inclou el diferencial en el cost de  la vida als diversos territoris. Cal tenir present que un euro no compra la mateixa cistella de  productes a totes les comunitats. Tenir en compte el cost de la vida és determinant per garantir que els recursos s’assignin de manera equitativa i que no es produeixi una pèrdua de renda familiar disponible real en cap  territori. 

En l’actual model, Catalunya és la segona comunitat (excloent les comunitats forals) en  termes de PIB per càpita, però se situa al desè lloc en recursos rebuts  i cau al lloc catorzè si es té en compte la diferència del cost de la vida.

5- Aquells territoris, com Catalunya, amb una densitat més gran de població i potencial  econòmic, han de rebre un volum d’inversions proporcional i adequat a les seves  necessitats, i en consonància al pes en termes de PIB en el del conjunt de l’economia  espanyola. També cal garantir una major correspondència entre el que es pressuposta i el que s’executa, i habilitar mecanismes transparents i efectius de rendiment de comptes respecte del grau d’execució.

El finançament territorial en sentit ampli no és eficient perquè les inversions no sempre es planifiquen i executen per part de les administracions públiques amb criteris  transparents de cost-benefici. Això implica que aquells territoris com Catalunya amb una major densitat i potencial econòmic, no estan rebent un nivell d’inversions proporcional a  les seves necessitats, ni el volum d’aquestes inversions és proporcional al pes que  representa el PIB català en el del conjunt de l’Estat.

6- Cal lamentar el fet que el govern de l’Estat hagi deixat de publicar la distribució territorial  de la inversió del sector públic central. En aquest sentit, les 20 institucions signatàries  d’aquesta declaració reclamen que la Intervenció General de l’Administració de l’Estat (IGAE) –l’òrgan encarregat del control de les finances públiques– publiqui les dades  d’inversió territorialitzada que s’esperaven el maig del 2023, i que les continuï publicant amb  el mateix format i periodicitat. Finalment, les institucions signants també reclamen que es faci pública tota la informació  necessària per poder conèixer les balances fiscals de totes les comunitats autònomes  amb l’Estat.

(Visited 47 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari