Amical Ravensbruck protesta pel tractament que va donar ‘El búnquer’ a Conxita Grangé, catalana deportada a aquest camp d’extermini nazi

Titlla els responsables del programa de Catalunya Ràdio de “nens consentits” i de “periodistes mal informats sense criteri històric”

Imatge de Conxita Grangé en el decurs del programa 'El búnquer' del 23 de gener que ha indignat Amical Ravensbruck

L’associació Amical Ravensbruck ha protestat pel tractament que va donar el programa El búnquer, de Catalunya Ràdio, a una catalana deportada a aquest camp d’extermini nazi durant la Segona Guerra Mundial. El 23 de gener, el programa que presenten Lluís Jutglar (Peyu), Jair Domínguez i Neus Rossell de dilluns a divendres de 9 a 10 de la nit a l’emissora pública de la Generalitat va fer una biografia de Conxita Grangé Beleta, supervivent d’aquest camp nazi, on van ser assassinades prop de cent mil persones. La vicepresidenta d’Amical Ravensbruck i neboda de Conxita Grangé, Carme Rei-Granger va enviar a diversos diputats del Parlament de Catalunya una carta on feia constar la seva indignació per com havia explicat El búnquer la vida de la seva familiar.

Rei-Granger explica a la carta que el fill de Conxita Grangé i els seus néts i besnéts, que viuen a França, “no poden entendre que es faci tanta mofa de la deportació quan a França és un tema sagrat”. Qualifica el text que van llegir Peyu i Domínguez de “biografia ficcionada amb to banal, que duia a pensar en un conte infantil d’aventures amb història d’amor i final feliç, amb l’afegitó d’un concurs d’endevinalles de les altres cinc dones deportades de les comarques de Lleida”.

“Un tema seriós el van convertir en un caos de situacions inventades que distorsiona la tasca que des de l’Amical duem a terme, de fa molts anys, fent exposicions i xerrades pedagògiques a escoles i instituts. No s’adiu que en aquest tipus de programa de ràdio hagin volgut visibilitzar una persona tan vulnerable amb tanta ironia i sarcasme”, lamenta Carme Rei-Granger i recorda que “moltes dones que van estar en els camps d’extermini van patir seqüeles la resta de la seva vida i ara, uns periodistes mal informats i sense criteri històric i amb comprensió lectora molt baixa, fan una mena “d’homenatge” que infantilitza la deportada amb to burlesc, satíric i frívol, i poc respectuós per aquestes dones que es van jugar la vida per la dignitat de tots nosaltres”.

La carta als diputats acaba amb tres preguntes: “Cal preguntar-nos si haguessin fet el mateix amb un home? S’ha de permetre que uns nens consentits facin barrila de qualsevol tema seriós? Com ensenyarem a les noves generacions a distingir les coses?”.

La diputada dels comuns Susanna Segovia va traslladar la denúncia d’Amical Ravensbruck al director de Catalunya Ràdio, Jordi Borda, en la sessió de control de la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació que es va celebrar al Parlament el passat 22 de febrer. Borda va respondre destacant que El búnquer ha rebut un premi Ondas i un altre de la revista Sàpiens per la seva tasca de divulgació històrica, que a moltes escoles es fan servir els àudios del programa, que “si la família s’ha sentit afectada li traslladem que no era la voluntat de fer-ho, que aquests temes es tracten amb la màxima seriositat” i que havien enviat una carta a Amical Ravensbruck amb les mateixes explicacions que acabava de donar a la diputada dels comuns.

(Visited 662 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari