La Plataforma per la Llengua deixarà d’ingressar els 250.000 euros que rebia del Consell Insular de Mallorca

L’accés al govern de la institució per part de PP i Vox farà que no es renovi el contracte firmat amb l’executiu progressista anterior

Seu de l'associació Plataforma per la Llengua a les Illes Balears, a Palma de Mallorca

El Consell Executiu del Consell Insular de Mallorca va aprovar el 2 de febrer del 2022 adjudicar a la Plataforma per la Llengua-Col·lectiu l’Esbarzer pel “servei de dinamització lingüística insular” per 241.395 euros. Aquesta quantitat es va repartir en 114.950 euros en l’exercici 2022 i 126.445 euros en l’exercici 2023. Quan es va signar el contracte, el Consell Insular de Mallorca estava presidit per la socialista Catalina Cladera. Les eleccions municipals i autonòmiques del maig de l’any passat van comportar que la presidència del Consell passés a mans del PP que, des d’aleshores, el governa en coalició amb Vox. El canvi de color polític del Consell comportarà que Plataforma per la Llengua es quedi sense els 241.395 euros de l’anterior contracte.

Les eleccions municipals i autonòmiques van configurar un Consell Insular de Mallorca on el Partit Popular té 13 representants i Vox, 5. El PSOE en té 9; Més, 4, i El Pi-Proposta per les Illes, 2. Entre PP i Vox sumen majoria absoluta del Consell, format per 33 membres. El seu president és el popular Llorenç Galmés, elegit amb els vots del seu partit i els de Vox.

PP i Vox també governen les Illes Balears. La popular Marga Prohens presideix el govern balear gràcies a l’abstenció dels diputats de Vox. PP i Vox han posat en marxa una política de reducció de la presència del català en l’administració pública i està desmantellant el paper que juga aquesta llengua en el sistema educatiu. L’últim acord del PP i Vox perquè el castellà recuperi força a la comunitat comporta que s’utilitzi en totes les comunicacions i publicacions oficials del Parlament. Fins ara aquestes comunicacions i publicacions es feien només en català.

La Plataforma per la Llengua de les Illes Balears, segons la seva web, “emprèn i coordina actuacions que ajudin a promoure l’ús del català arreu de l’arxipèlag” i els seus principals eixos de treball són “l’arrelament lingüístic i la cohesió social, la sensibilització de la ciutadania pel que fa als seus drets lingüístics, aconseguir el compromís de les institucions públiques i els partits en la plena normalització del català, el desenvolupament total de l’espai de comunicació en català i el foment de l’ús de la llengua dins el món empresarial, comercial, entre d’altres”. Per aconseguir aquests objectius comptarà amb 250.000 euros els dos propers anys.

(Visited 87 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari