García-Castellón retreu a Suïssa “biaix polític” i falta de col·laboració en el cas Tsunami Democràtic

El jutge alerta que els tractats internacionals prohibeixen rebutjar una sol·licitud d’assistència per motius polítics

El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón (Antena 3)

El magistrat de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha recriminat a Suïssa “biaix polític” i falta de col·laboració en el cas Tsunami Democràtic. García-Castellón respon així a l’escrit que va traslladar l’autoritat judicial suïssa insinuant un “caràcter polític” de la investigació del jutge i demanant més informació sobre la comissió rogatòria que havia activat el magistrat, que reclama dades bancàries de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i localitzar-la a Suïssa.

El magistrat ha retret a Suïssa que ni tan sols hagi atès la seva petició del passat mes de novembre de celebrar una reunió de coordinació sobre aquest cas. A més, García-Castellón ha advertit que els tractats internacionals prohibeixen rebutjar una sol·licitud d’assistència judicial en base a motius polítics.

L’Oficina Federal de Justícia de Suïssa ha qüestionat la investigació del magistrat de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón sobre la secretària general d’ERC, Marta Rovira, en la causa del Tsunami Democràtic, i ha rebutjat localitzar-la, com demanava el jutge. En resposta a la petició d’informació de García-Castellón, l’organisme ha demanat més informació a Espanya “abans de verificar” si la comissió rogatòria “té un caràcter polític”, fet que els impediria concedir l’assistència sol·licitada, ha recordat.

Mentrestant, la justícia suïssa ha suspès la petició del jutge, que demanava localitzar Rovira i informació sobre els seus moviments bancaris: “No entenem quina finalitat es persegueix amb aquesta localització”, apunta l’oficina en un extracte de la seva resposta. En l’escrit, l’Oficina Federal de Justícia constata que la petició del 21 de novembre del 2023 sobre Rovira enviada pel jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiència Nacional és molt similar a comissió rogatòria que va cursar el 3 de desembre del 2019, que ja va ser denegada per part de Suïssa i on ja es demanava informació bancària de la secretària general republicana.

Concretament, l’organisme es pregunta per què es demanen moviments en el compte corrent de Rovira fins al juny del 2020, quan els fets investigats als aeroports de Barcelona i Madrid “que suposadament haurien d’haver rebut suport financer a través d’aquest compte” van tenir lloc el 14 d’octubre del 2019. És més, “des del punt de vista del principi de proporcionalitat”, continua, demana saber “la relació exacta entre Rovira i les manifestacions en els dos aeroports mencionats”. L’autoritat suïssa constata la importància de destacar la “implicació precisa” de la republicana en aquestes manifestacions, “i més concretament en les accions contra funcionaris espanyols i saquejos comesos en aquest context”.

En l’escrit, l’Oficina Federal de Justícia també assenyala que saben per la premsa que s’està preparant una llei d’amnistia, i reclama que li ampliïn informació al respecte: “Seria convenient que ens expliquessin les possibles conseqüències d’aquesta llei en els procediments iniciats contra els membres de la plataforma Tsunami Democràtic, així com contra la senyora Rovira”, remarca l’organisme, que afegeix que la pertinença de la republicana a aquesta plataforma “no està clara”.

(Visited 53 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari