Zelenski demana als aliats que 2024 sigui un any d’inflexió: “Si no, Putin farà que els pròxims siguin catastròfics”

Ucraïna es retira d'Avdivka en la major victòria russa en mesos per "preservar" la vida dels seus soldats

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, durant la seva intervenció a la Conferència de Seguretat de Múnic
El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, durant la seva intervenció a la Conferència de Seguretat de Múnic.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha demanat als països aliats que l’any 2024 suposi un punt d’inflexió en la invasió russa. “Si no actuem ara, Putin farà que els pròxims anys siguin catastròfics”, ha advertit aquest dissabte des de la Conferència de Seguretat de Munic. Segons Zelenski, Ucraïna ha sigut capaç de “trencar el mite” que Rússia podria capturar un país en pocs dies. “Els ucraïnesos hem aguantat durant més de 700 dies”, ha subratllat. Malgrat tot, ha exigit més ajuda militar davant l’amenaça russa. “Esteu preparats per deixar que els valors europeus quedin oblidats en el món d’ahir?”, ha preguntat. Per altra banda, ha dit que Putin té dues opcions: ser jutjat per la Haia o assassinat per aquells que “ara maten per ell”.

Per Zelenksi, com més llarga sigui la guerra, majors seran els canvis i la fractura que provocarà al país. “Cal que destruïm tot allò que defensa Putin; si no el vencem ara, no importarà qui sigui president de Rússia, perquè cada nou dictador sabrà com mantenir el seu poder annexionant més territoris i destruint l’ordre mundial, i llavors el món serà un lloc fosc”, ha advertit.

En aquest sentit, el president ucraïnès ha exigit que es reforcin les sancions per evitar elusions i que es confisquin els actius russos congelats per contribuir a la reconstrucció del país.

Malgrat els gairebé dos anys de guerra, Zelenski ha expressat que la resistència del seu exèrcit ha demostrat que les armes russes “no tenen avantatge sobre les occidentals”. Al mateix torn, ha destacat que, per primera vegada, Rússia ha hagut “d’agenollar-se” per demanar ajuda a l’Iran i a Corea del Nord.

Retirada d’Avdivka

Després de mesos d’intensos enfrontaments, Ucraïna ha optat per retirar-se d’Avdivka, una important localitat al front del Donbàs per evitar el setge rus i protegir vides, segons el cap de la marina ucraïnesa, Oleksandr Sirskii. Malgrat representar una significativa victòria per a Rússia, aquesta retirada ha estat recolzada pel president ucraïnès, Volodímir Zelenski, com una mesura lògica i professional per a salvar la vida decls seus soldats.

Zelenski també ha destacat la necessitat de reforçar-se amb més armament davant la difícil tasca d’enfrontar-se a l’arsenal rus. Aquestes decisions es donen enmig de tensions internacionals, inclosa la controversia per la mort de l’opositor rus Alexéi Navalni i les properes eleccions a Rússia amb la possible reelecció de Vladímir Putin, mentre Zelenski signa acords de seguretat amb Alemanya i França a la Conferència de Seguretat de Munic.

(Visited 30 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari