La UE considera Rússia “l’únic responsable” de la mort de Navalni

Els alts representants comunitaris defensen que perdurarà el llegat de l'opositor al règim de Putin

Ursula von der Leyen amb Charles Michel

La Unió Europea ha assenyalat Rússia com “l’únic responsable” de la mort de l’opositor Alexei Navalni, del qual els alts representants comunitaris han destacat la seva lluita “a favor de la llibertat i la democràcia”, difon l’ACN.

En una piulada a X, el president del Consell de la UE, Charles Michel, ha lamentat que Navalni hagi hagut de fer “el sacrifici definitiu” per defensar els seus ideals i ha assegurat que la lluita en pro de la llibertat “mai acaba”. “Envio el meu profund condol a la família i a aquells que lluiten per la democràcia arreu del món en les condicions més fosques”, ha afegit.

La presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola, ha escrit a X que “el món ha perdut un lluitador amb un coratge que ressonarà a través de les generacions”. “Rússia li ha pres la llibertat i la vida, però no la seva dignitat”, ha manifestat, tot recordant que el Parlament va atorgar-li el premi Sajarov l’any 2021 per fer front a la corrupció del Kremlin i els abusos de Moscou contra els drets humans. “La seva lluita per la democràcia continua viva”, ha resumit.

Per la seva banda, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, s’ha mostrat “profundament consternada” per la notícia i ha criticat el comportament autoritari de Putin. “Això és un recordatori sobre què vol aconseguir Putin i el seu règim; no hi ha res que temi més Putin que la dissidència de la seva pròpia gent”, ha expressat a X. Davant els fets, la dirigent alemanya ha fet una crida a la “unió” per “salvaguardar la llibertat i la seguretat d’aquells que s’atreveixen a enfrontar-se a l’autocràcia”.

En la mateixa línia, l’alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, ha reconegut la seva “commoció” després d’escoltar la notícia i ha definit Navalni com una persona “molt valenta que va dedicar la seva vida a salvar l’honor de Rússia, donant esperança als demòcrates i a la societat civil”. “A l’espera de més informació, siguem clars; això és responsabilitat exclusiva de Putin”, ha denunciat.

(Visited 50 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari