Les nenes es descarten com a científiques per manca de referents i temor al fracàs

Centenars de dones de ciència van a les escoles per inspirar les noves generacions i trencar estereotips

Alumnes de l’escola Elisabeth de Salou participant en el programa Inspira Steam de Tarragona

Homes i dones tenen les mateixes capacitats i poden exercir totes les professions. Només cal tenir motivació i encarar el camí professional cap al que t’agrada sense por al fracàs. Les nenes i les noies no s’han d’autodescartar dels estudis STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques), perquè no existeix cap problema cognitiu ni cap impediment real. Tot i l’obvietat d’aquestes afirmacions, la realitat és totalment diferent, perquè a causa d’estereotips molt arrelats a la societat, i en especial, entre les dones, elles són una minoria a les carreres STEAM i també a les ocupacions laborals d’aquest camp.

Estudis de diferents organismes evidencien que “les nenes s’autodescarten com a brillants a les carreres científiques a l’edat dels sis anys, i això és una edat molt primerenca. Veiem que no canvia gaire la perspectiva. No s’ha avançat prou i els percentatges són molt baixos”. Per capgirar aquesta situació, Mireia Colom està dirigint, des del 2019, el projecte #100tífiques, que impulsa la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i coorganitza el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST). En declaracions a EL TRIANGLE, Mireia Colom alerta que “és preocupant que nenes tan petites no tinguin prou referents femenins on emmirallar-se”. En veure que la dinàmica no canvia, donat que avui dia només el 34% de la recerca és dirigida per dones, o bé només el 16% dels professionals de les matèries STEAM són dones, s’han endegat múltiples iniciatives a Catalunya i al conjunt de l’Estat per inspirar les nenes i les dones en el camp de les ciències i la investigació.

I les principals lluitadores per canviar la mirada de les generacions més joves són centenars de dones de ciències que ja estan treballant en l’àmbit STEAM i que són referents a seguir. Elles ja són investigadores, gestores d’innovació, directives, arqueòlogues, divulgadores, enginyeres o tecnòlogues. Els seus perfils són molt diversos i busquen fugir de la imatge estereotipada d’una dona amb bata blanca dins d’un laboratori amb una mascareta i una proveta a les mans, com comenta Mireia Colom.

El programa #100tífiques ha mobilitzat aquest curs escolar 541 dones que van a 445 escoles catalanes per “impartir una xerrada inspiracional que trenqui les bretxes de gènere”. El programa, a més, també fomenta la trobada entre les científiques tant de l’àmbit públic com del privat per generar sinergies i compartir experiències.

Neus Prieto és una de les dones que participen en el programa #100tífiques. Ella és nutricionista, doctora en Ciència i Tecnologia dels aliments i treballa com a cap de producció de la malteria La Moràvia de Damm. Quan participa en les xerrades escolars, la Neus els explica que “no som una caixeta, que podem sortir-ne i no cal seguir la línia. Només cal seguir el que et motiva”. Durant les sessions, les nenes li pregunten si és molt dur, si val la pena, si són estudis cars, i ella els evidencia, amb la seva experiència, que val la pena i que dins de les carreres STEAM hi ha un gran ventall d’opcions laborals que no t’imagines quan comences. Actualment, la Neus és l’única treballadora a la fàbrica, i a més té un càrrec directiu. Com a investigadora, analitza com el canvi climàtic incideix en la producció de l’ordi, passant per la malta i acabant en la cervesa. “Volem saber si hi ha un efecte terruño en la cervesa, com passa amb el vi”, explica. Segons la seva experiència, “has de deixar de banda la motxilla social que portes, deixar de pensar que no estàs prou capacitada i gaudir del procés, perquè es necessiten les dues visions en tots els àmbits”.

Un dels centres on s’imparteixen les xerrades és l’institut Angeleta Ferrer de Barcelona. Miriam Martí és la responsable de #100títiques al centre, i a més lidera l’assessoria pedagògica del programa per preparar tot el professorat que participa en el projecte. D’aquesta manera, el professorat aprèn a aprofitar al màxim la visita de les científiques i disposa de materials complementaris per treballar a l’aula. En aquest institut, a més, es fan visites a centres de recerca. En declaracions a EL TRIANGLE, Miriam Martí fa un balanç molt positiu del programa, i posa com a exemple que, un any després de les xerrades, l’alumnat havia superat els estereotips i havia interioritzat el missatge personal i professional de les científiques. Quan les limitacions de gènere desapareixen, l’alumnat, aleshores, entra en qüestions pràctiques i pregunta sobre la mateixa recerca, sobre els avenços de la seva investigació i indaga sobre la persona que es dedica a la ciència. Gràcies a programes com aquest, “es trenquen estereotips i la dona esdevé un model per fer ciència”, afirma.

*Pots llegir l’article sencer al número 1563 de l’edició en paper d’El Triangle.

(Visited 74 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari