L’Eurocambra demana una investigació “efectiva” a la justícia espanyola pels “suposats vincles” entre Puigdemont i Rússia

El Parlament Europeu mostra "extrema preocupació" per les possibles connexions i pels intents de Moscou de desestabilitzar la UE

Votació del ple del Parlament Europeu a Estrasburg (UE/ACN)

El Parlament Europeu demana a les autoritats judicials espanyoles que investiguin “de forma efectiva” les “suposades connexions” entre eurodiputats catalans i el Kremlin i els intents de Rússia de “desestabilitzar i interferir en la Unió Europea (UE) i els estats membres”.

En una votació celebrada aquest dijous al ple d’Estrasburg -amb 433 vots a favor, 56 vots en contra i 18 abstencions-, els eurodiputats han tirat endavant una resolució on mostren la seva “extrema preocupació” per les “possibles relacions” entre l’independentisme català i l’administració russa, així com “les campanyes de desinformació a gran escala que Rússia ha impulsat a Catalunya”.

La resolució, impulsada pel Partit Popular Europeu i els liberals de Renovar Europa, apunta que la presumpta ingerència russa a Catalunya formaria part d’una estratègia “més àmplia” del Kremlin per promoure les divisions internes dins el club comunitari.

En aquest sentit, l’Eurocambra insta les autoritats nacionals a investigar els mencionats vincles i també condemna “tots els atacs als jutges que investiguin activitats d’ingerència”.

Debat al Parlament Europeu
La votació de la resolució s’ha produït dos dies després que la mateixa cambra celebrés un debat per discutir la interferència russa a la Unió Europea. L’intercanvi d’opinions es va organitzar arran de l’inici d’una investigació per part del Parlament Europeu a l’eurodiputada letona Tatjana Zdanoka, a qui s’ha assenyalat com a col·laboradora i transmissora d’informació al Servei Federal de Seguretat rus.

En el debat, formacions com el PP i Cs van referir-se també a l’independentisme català, demanant que l’Eurocambra també inclogui Carles Puigdemont en la seva llista d’investigats. De fet, la Comissió Europea, a través del vicepresident Margaritis Schinas -membre dels populars europeus- va avisar en durant el ple de “contactes regulars” i “visites organitzades” entre “un grup de secessionistes” catalans amb funcionaris russos entre els anys 2017 i 2020.

L’eurodiputat de Junts, Toni Comín, va assegurar que les acusacions eren “falses” i va defensar que un dels objectius de l’independentisme és el de treballar per una Catalunya que formi part d’una Unió Europea “més integrada”.

(Visited 92 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari