Sánchez promet que “enfortirà” la llei de la cadena alimentària per respondre a les demandes del camp

El president espanyol acusa Feijóo de pretendre incendiar Catalunya: "Deixin d'utilitzar el metanol per fer oposició"

Pedro Sánchez

El president del govern espanyol, el socialista Pedro Sánchez, ha promès aquest dimecres que el seu govern “enfortirà” la llei de la cadena alimentària aprovada la passada legislatura per donar resposta a algunes de les peticions del sector agroalimentari, que es mobilitza aquests dies. Durant la sessió de control al Congrés dels Diputats, Sánchez també ha acusat el PP de pretendre “atiar” el foc de la confrontació amb Catalunya. “Deixin d’usar el metanol per fer oposició”, ha dit en referència a un lapsus recent del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que en un acte de la campanya gallega va confondre el metà, el gas que emeten les granges de boví, amb el metanol, nom tècnic que rep l’alcohol de cremar.

ERC demana la reforma de la llei de la cadena alimentària
Sánchez ha promès millores en la llei de la cadena alimentària en la resposta que ha fet a la diputada d’ERC Teresa Jordà, que li ha recordat que les mobilitzacions i protestes “són un símptoma inequívoc que el sector de la producció d’aliments pateix pels efectes del canvi climàtic, les exigències desmesurades i manca de bones polítiques”. “Cada dia perdem centenars de pagesos, homes i dones que estimen la terra perquè la treballen”, ha dit Jordà.

La diputada d’ERC ha demanat “terminis realistes” i “un canvi de direcció urgent en l’àmbit europeu per establir clàusules mirall amb tercers països i alleugerir la burocràcia”. “Reformin d’una vegada la llei de la cadena alimentària per corregir les fuites”, ha reclamat, i “que els observatoris oficials publiquin el cost de producció dels productes alimentaris”. “Siguin valents perquè no hi ha estabilitat econòmica si el pagès no es guanya la vida, i si no hi ha estabilitat econòmica no n’hi ha de social i ambiental, i només hi ha un guanyador: el populisme de la dreta negacionista”.

En la seva rèplica, Sánchez ha afirmat que tindrà “absoluta disposició i interlocució amb el camp” i farà “una tasca de persuasió a les institucions comunitàries davant les demandes justes” del sector. “Crec que estem fent una política transversal d’empatia amb el camp”, ha dit, però “cal continuar fent coses i espero comptar amb ERC per convalidar-les”.

Feijóo augura la caiguda del govern espanyol
El president espanyol ha rebatut prèviament les manifestacions del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que ha insistit que Sánchez “no és ningú sense Puigdemont” i porta “sis mesos” dedicat únicament a l’amnistia. Segons Feijóo, el govern de Sánchez “caurà” perquè “quatre anys així no els aguanta ningú”. El líder del PP ha vinculat l’amnistia amb els problemes dels agricultors, perquè “mentre viu obsessionat amb notícies de Waterloo l’Espanya real se sent desatesa” i “els espanyols sense antecedents penals també requereixen l’atenció del govern”. “Governi pels que els paguen el sou i no pels que el mantenen a la Moncloa”, ha dit.

Segons Feijóo, “el problema dels agricultors espanyols no només està a Brussel·les, sinó a la bancada del seu govern”, perquè l’executiu, ha dit, ha acusat els pagesos de “malbaratar l’aigua” i es nega a abaixar l’IVA a la carn, el peix i les conserves. En la seva resposta, Sánchez, ha recordat que el PP “fa cinc anys i mig que diu que Espanya es trenca” quan “l’únic partit que incompleix la Constitució és el PP i Catalunya està infinitament millor que el 2017”.

Sánchez: “L’economia espanyola va com una moto”
Segons el president Sánchez i l’economia espanyola “va com una moto”, perquè creix “més que la zona euro” i ja ha assolit les “21 milions de persones treballant”. “O s’entén el pluralisme polític i la realitat d’Espanya, o no s’entén Espanya, que és el que els passa a vostès”, ha sentenciat. En aquest sentit, i tornant al metanol, Sánchez ha recordat que la dreta està “utilitzant Catalunya” per “atiar un foc que feliçment va ser superat”.

Pedro Sánchez ha afirmat que “ho fan amb la guerra bruta quan governava el popular Mariano Rajoy, ho fa Abascal quan parla del 155, i el PP quan parla de la il·legalització de partits polítics o del terrorisme”. “Deixin d’usar el Metanol per fer oposició, perquè les tres propietats del metanol són que és incolor, com el seu projecte, inflamable, com el seu afany per la hipèrbole, i tòxic com el seu catastrofisme”, ha sentenciat.

Abascal parla de la “rebel·lió dels tractors”
El líder de Vox, Santiago Abascal, ha assegurat que s’està produint una “rebel·lió dels tractors” que “aturarà la traïció de Sánchez als agricultors”. Ha recordat que en els últims set anys han desaparegut 75.000 explotacions “fruit de la burocràcia i la victimització de la seva manera de viure”, i ha acusat el PSOE i el PP de votar plegats a favor del “dogmatisme ambiental” del Pacte Verd i l’Agenda 20/30 a Brussel·les, que són “amenaces de mort al camp espanyol”.”Digui’ls, si algun estreny massa, si hi haurà amnistia, o si això està reservat als traïdors i als colpistes”, ha tancat.

(Visited 36 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari