Edward Txesnokov, la baula periodística de la trama russa del procés, defensor entusiasta de Vladimir Putin

A la seva fitxa a Komsomolskaya Prava destaca que va tenir la primícia d’entrevistar Carles Puigdemont i als seus articles hi trobem frases com “és impossible vèncer Rússia des de fora”

Article d'Edvard Txesnokov a Komsomolskaya Pravda, el 20 de desembre del 2023, elogiant la gestió de Vladimir Putin

Edvard Txesnokov, sotseditor de la secció d’Internacional del diari Komsomolskaya Pravda, que va ser la baula periodística de la trama russa del procés, canta les excel·lències del president d’aquest país, Vladimir Putin, en els seus articles en aquest mitjà de comunicació. A la seva fitxa com a redactor del Komsomolskaya Pravda s’hi destaca que “ha publicat repetidament materials exclusius, per exemple, el 2019, va ser el primer periodista rus que va entrevistar l’ex-president de Catalunya Carles Puigdemont. També hi explica que va néixer a Cherepovets, que es va graduar a l’Institut Literari Gorki, que el 2015 es va incorporar al Partit Comunista i que presenta programes a Radio Komsomolskaya Pravda.

A la seva fitxa, Txesnokov no inclou, però, que va publicar col·laboracions mensuals al diari català El Punt Avui entre el 22 de setembre del 2019 i el 22 de febrer del 2022, dos dies abans de la invasió russa d’Ucraïna. Els seus articles defensaven la política del Kremlin i donaven suport a la causa independentista. Va acompanyar el cap de l’Oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay,  en els viatges i actes que va fer a Moscou els anys 2019 i 2020 per aconseguir suport a aquesta causa. En un d’aquests viatges, Alay es va retratar a les oficines del Komsomolskaya Pravda davant d’un gran retrat de Vladimir Putin.

Txesnokov publica sovint articles a aquest mitjà sempre elogiosos amb la gestió de Putin i els principals dirigents polítics russos i crítics amb la comunitat internacional que ha sancionat Rússia per la invasió i agressió militar d’Ucraïna. Defensa la incorporació a Rússia de regions que formaven part d’Ucraïna i que actualment estan sotmeses als efectes de la guerra. Així, el 20 de desembre de l’any passat, informava de la reunió del Consell de Legisladors de l’Assemblea Federal de la Federació Russa, en la qual va intervenir Putin. “Vull agrair-vos la vostra posició solidària en el suport de les nostres famílies, els valors tradicionals, l’enfortiment de la seguretat i la sobirania (…). Avui amb nosaltres hi ha companys de quatre regions (la República Popular de Donetsk, la República Popular de Lugansk, Zaporozhye i Kherson), ja elegits segons les lleis russes”, va dir Putin, que va demanar un aplaudiment dels assistents. Als seus articles, Txesnokov ha comparat en diverses ocasions la situació a les repúbliques de Donetsk i Lugansk amb la reivindicació independentista a Catalunya.

Un dels polítics habituals en les cròniques de Txesnokov a Komsomolskaya Pravda és el president de la Duma (Parlament) rus, Vyacheslav Volodyn. Va titular un article del 13 de gener posant en boca de Volodyn que “Biden ha de ser processat pels atacs al Iemen”. Dos dies després va publicar un altre article on entrevistava Al Ghahouma, líder houthi, que afirmava que “els Estats Units són un país terrorista” i que “Iemen es convertirà en un cementiri per a l’exèrcit nord-americà”.

En un altre article recent manifestava la seva admiració per Putin: “Ja en el primer mandat de Vladimir Putin, el nostre parlamentarisme i tots els altres àmbits van començar a millorar”. El primer mandat presidencial de Putin va durar del 31 de desembre del 1999 al 7 de maig del 2008. Va haver de deixar el càrrec perquè la llei prohibia una nova reelecció i va cedir la presidència a Dmitri Medvédev entre el 2008 i el 2012, any en què va tornar a la presidència. L’abril del 2021 va forçar un canvi en la Constitució russa que el permetrà ser president fins el 2036. La propera cita amb les urnes per ser reelegit president serà el 15 de març. Ningú no dubta que continuarà com a president. Edvard Txesnokov serà un dels que ho aplaudiran des de la seva plataforma periodística al mitjà oficialista Komsomolskaya Pravda.

(Visited 120 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari