Junts tomba la llei d’amnistia per forçar el PSOE a negociar esmenes sobre terrorisme

La llei retorna a la comissió de Justícia i els grups s'emplacen a negociar i tornar a votar en qüestió de 15 dies

Míriam Nogueras

El Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimarts la llei d’amnistia fruit del ‘no’ de Junts, que considera que el text que ha arribat al ple deixa al descobert bona part dels investigats pel procés. El fet que el Congrés hagi rebutjat la llei no implica el punt final de la norma, que ara tornarà al tràmit en comissió de Justícia.

El PSOE i la resta de formacions que donen suport a la creació de la llei s’emplacen a negociar noves esmenes i esperen que l’amnistia torni al ple de la cambra baixa en qüestió de dues o, a tot estirar, tres setmanes per a la seva aprovació definitiva.

La llei ha quedat rebutjada per 179 vots en contra (PP, Vox, UPN, d’una banda, i Junts per motius diametralment oposats) i 171 a favor (PSOE, Sumar, ERC, PNB, Bildu i BNG).

Junts ha optat pel ‘no’ després que el PSOE hagi tombat totes les esmenes que havia presentat la formació de Carles Puigdemont. Entre altres, les que eliminaven el terrorisme de les exclusions de la norma.

El PSOE ha justificat la decisió de no donar suport a les esmenes pel fet que el text que ha arribat al Congrés “és sòlid” i “no es pot sotmetre a canvis amb cada nova notícia que es coneix”. “Sense seguretat jurídica, aquest avançament històric no seria possible”.

Els socialistes han afegit que estan “disposats a parlar i mantenir el seu compromís polític d’obrir una nova etapa a Catalunya”. Per això han demanat “maduresa” a Junts “perquè l’amnistia arribi a bon port”.

Sense aquestes esmenes, Junts considera que la llei deixa al descobert els investigats del Tsunami Democràtic i ‘Volhov’ i, per tant, ja no es tracta de l’amnistia “integral” que havia pactat amb el PSOE per a la investidura.

Per contra, la diputada d’ERC Pilar Vallugera ha acusat Junts d’haver caigut en el “parany” dels jutges, i ha afirmat que la llei és prou “robusta”. L’amnistia, ha destacat, va de les 1.500 persones que tenen la vida en dubte perquè l’Estat les està reprimint”.

(Visited 78 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari