Menys que un club

Va ser Narcís de Carreras qui, el 17 de gener de 1968, va pronunciar per primer cop la celebrada frase més que un club referint-se, òbviament, al FC Barcelona. Ho va fer durant l’acte de presa de possessió, després de ser elegit president de l’entitat: “Vinc amb tot aquell entusiasme que vosaltres podeu demanar perquè el Barça és més que un club de futbol, el Barça és més que un lloc d’esbarjo on els diumenges veiem jugar un equip, més que totes les coses és un esperit que portem molt arrelat, són uns colors que estimem per damunt de tot”. Però l’auge de la frase va venir després, l’any 1973 quan Agustí Montal, successor de De Carreras, la va utilitzar com a eslògan electoral durant una campanya de reelecció: El Barça és “alguna cosa més que un club de futbol”.

De Carreras primer, i més tard Montal, van convertir l’ocurrent frase en un eslògan que ha esdevingut el leitmotiv (de l’alemany, motiu conductor) del Barça al llarg de la seva història. Hagi jugat millor o pitjor, hagi guanyat més o menys títols, el més que un club expressa la pretensió de transcendir la condició de club de futbol per ser la institució esportiva més representativa de Catalunya i un dels seus millors ambaixadors, i així mateix, postular-se com a ferm defensor dels drets i les llibertats democràtiques. Un esperit que s’edifica en àmbits com La Masia o la Fundació Barça, però i també en el dia a dia de l’entitat.

Tots vam aplaudir quan l’any 2006, en la seva primera etapa com a president del Barça, Joan Laporta va estampar per primera vegada en la història del club un logotip al frontal de la camiseta del Barça, el d’Unicef, reforçant així l’eslògan més que un club. El club aportava 1,5 milions d’euros a l’any per ajudar els joves amb el poder de l’esport. Després, el mateix Laporta va criticar que el seu successor al càrrec, Sandro Rosell, substituís l’entitat solidària del frontal de la camiseta per Qatar Foundation, relegant Unicef a un segon terme. Amb el mateix fervor que aplaudíem el gest de Laporta de llavors el xiulem ara després de conèixer el comunicat que l’entitat, que torna a presidir, ha fet públic davant la celebració de la Supercopa d’Espanya a l’Aràbia Saudita. “Es recomana tenir respecte i prudència en els comportaments en públic i demostracions d’afecte”, destaca el comunicat del club, que avisa que “el comportament indecent, inclòs qualsevol acte de caràcter sexual, podria tenir conseqüències legals per als estrangers” i que també poden ser motiu de sanció “les relacions entre persones del mateix sexe i les mostres de suport al col·lectiu LGBTI, també a les xarxes socials”. Unes recomanacions que xoquen frontalment contra els valors del club, el famós més que un club. És trist que l’esport, en aquest cas el futbol i el Barça, es converteixi en còmplice d’una dictadura que atropella els drets humans. Tot, com sempre, per un grapat de bitllets. Uns poderosos diners que converteixen el Barça en menys que un club.

Poderoso Caballero es don dinero, escrivia Francisco de Quevedo

(Visited 154 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari