La Fundació La Caixa impulsa la investigació en biomedicina i salut a Espanya i Portugal

La convocatòria CaixaResearch de Recerca en Salut de la Fundació ”la Caixa” es realitza en col·laboració amb la Fundação per a Ciència i Tecnologia (FCT), del Ministeri de Ciència, Tecnologia i Ensenyament Superior de Portugal

La Fundació La Caixa ha celebrat a Barcelona un acte de lliurament d’ajuts a 33 projectes de recerca en biomedicina i salut que es faran a centres de recerca, hospitals i universitats d’Espanya i Portugal. Es tracta de projectes seleccionats en el marc de la convocatòria CaixaResearch de Recerca en Salut 2023, que té com a objectiu impulsar la investigació biomèdica d’excel·lència amb un gran impacte social en recerca bàsica, clínica i translacional.

La convocatòria, a la qual s’havien presentat aquest any 493 propostes, està especialment dirigida a l’abordatge de reptes de salut, com les malalties infeccioses, les neurociències, les malalties cardiovasculars i metabòliques relacionades i l’oncologia. A més, altres iniciatives premiades desenvoluparan tecnologies facilitadores a algun d’aquests camps.

Aquest any, s’han seleccionat tres projectes que tenen una important participació sevillana. La investigadora Carmen Paradas, de l’Institut de Biomedicina de Sevilla – Hospital Universitari Verge del Rocío, participa en un projecte capitanejat pel Centre d’Investigacions Biològiques Margarita Salas (CIB-CSIC) que vol desxifrar el paper de les alteracions del metabolisme cel·lular en el desenvolupament de l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA). Així mateix, Miguel Ruiz Veguilla, de l’Hospital Verge del Rocío – Institut de Biomedicina de Sevilla (IBIS) – Cibersam, participa en una iniciativa liderada per la Fundació Jiménez Díaz que duu a terme una estratègia de salut connectada per prevenir el suïcidi en persones en risc. Per part seva, Carmen Jiménez, del Centre Nacional d’Acceleradors, col·labora en un projecte amb lideratge de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) que treballa en el desenvolupament de sensors que permetin controlar les dosis aplicades durant la radioteràpia FLASH.

Un suport enfocat a resultats que millorin la vida dels pacients

El director general de la Fundació La Caixa, Antonio Vila Bertrán; el president del comitè científic de la Fundació La Caixa, Javier Solana; i el director de l’Àrea de Relacions amb Institucions de Recerca i Salut de la Fundació, Ignasi López; han fet entrega de les ajudes en una cerimònia que ha tingut lloc al Museu de la Ciència CosmoCaixa.

«La investigació científica és fonamental per al progrés social i el benestar dels ciutadans. La ciència no només ens ajuda a construir la societat del coneixement, sinó que és clau per millorar la qualitat de vida dels que més ho necessiten», ha recordat Antonio Vila Bertrán.

Per aconseguir-ho, la convocatòria CaixaResearch de Recerca en Salut 2023 està dotada amb un total de 25,3 milions d’euros destinats a aquests projectes ―22, liderats per centres espanyols, i 11, portuguesos―, que es desenvoluparan durant els propers 3 anys. Les ajudes suposen un suport econòmic de fins a 500.000 euros per a projectes presentats per una única organització de recerca i fins a un milió d’euros per a projectes presentats per consorcis d’entre 2 i 5 organitzacions de recerca.

La iniciativa es realitza en col·laboració amb la Fundação per aa Ciência i la Tecnologia (FCT), del Ministeri de Ciència, Tecnologia i Ensenyament Superior de Portugal, que aporta 3,7 milions d’euros per a subvencionar 5 dels 11 projectes portuguesos seleccionats en aquesta edició . La convocatòria també té el suport de la Fundació Luzón, que subvenciona, juntament amb la Fundació La Caixa, un projecte sobre ELA.

CaixaResearch de Recerca en Salut és una convocatòria competitiva que compta amb experts internacionals de gran prestigi en els seus camps d’estudi per a la selecció dels projectes de més excel·lència científica i impacte social. Des dels inicis del programa el 2018, la dotació total de la convocatòria ha estat de 120,5 milions d’euros per a 171 projectes, 117, liderats per equips espanyols, i 54, per grups de recerca de Portugal. Actualment, aquesta és la convocatòria filantròpica de recerca en biomedicina i salut més important d’Espanya i Portugal.

(Visited 72 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari