Citizen Lab assegura que Jordi Sánchez va ser espiat amb Pegasus el 2017, però Interior no va comprar el programa fins al 2018

L’ex-president de l’ANC ha declarat que el coordinador del ‘CatalanGate’, Elies Campo, li va demanar el telèfon mòbil per revisar-lo després que no hi trobessin infeccions en una primera anàlisi

Jordi Sánchez espiat el 2017 segons Citizen Lab amb el programa Pegasus que Interior no va comprar fins el 2018

L’informe que va fer el grup canadenc Citizen Lab conegut com a CatalanGate, segons el qual els telèfons mòbils de 65 independentistes van ser espiats amb els programes Pegasus i Candiru, assegura que el de l’ex-president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sánchez va ser infectat 25 cops amb Pegasus entre els mesos de maig i octubre del 2017. El ministeri de l’Interior no va comprar aquest programa maliciós fins l’octubre del 2018. Només hi ha dues explicacions per aquesta contradicció: que Citizen Lab menteix o que algú que no és el ministeri de l’Interior va infectar el telèfon mòbil de Sánchez en aquell període. Durant aquells mesos exercia com a president de l’ANC, càrrec que va ostentar entre el maig del 2015 i el novembre del 2017.

Quan Citizen Lab va publicar el seu CatalanGate, el 18 d’abril del 2022, diversos dirigents de l’ANC van enregistrar vídeos de denúncia del suposat espionatge que havien patit. Algunes de les afirmacions que van fer en aquests vídeos no coincidien amb les dades de l’informe canadenc. Elisenda Paluzie, substituta de Jordi Sánchez com a presidenta de l’ANC, va dir al seu vídeo que es va assabentar de l’espionatge del seu mòbil el 2019 però va rectificar després, quan EL TRIANGLE va informar que aquesta afirmació no coincidia amb les dades de Citizen Lab, i va assegurar que s’havia confós i que va ser el 2020.

Un altre dels membres de l’ANC que va enregistrar un d’aquests vídeos va ser Arià Bayé, aleshores secretari nacional de l’entitat. Citizen Lab va detectar un atac al seu mòbil però no va saber determinar-ne la data. Al portal catalangate.cat de l’ANC s’afirma que Bayé va patir dos atacs i que van tenir lloc el març del 2020. A aquestes contradiccions s’hi ha sumat ara la de Jordi Sánchez, en saber-se que en el sumari judicial del cas Tsunami Democràtic s’explica que el ministeri de l’Interior va adquirir Pegasus un any i mig després que Citizen Lab afirmés que el seu telèfon havia estat espiat amb aquest programari. En aquest portal es llegeix que Jordi Sánchez va ser atacat 27 vegades amb Pegasus l’any 2017 i almenys una vegada el 2020. “El primer atac al seu mòbil és el primer del que es té constància d’entre tots els atacs al moviment independentista català, amb data del 20 d’abril del 2017”, es llegeix a catalangate.cat, portal que va aparèixer immediatament després que Citizen Lab publiqués el seu informe.

Al vídeo que va enregistrar Jordi Sánchez el 22 d’abril del 2022 va dir: “Es van fer unes proves mentre estava a la presó que van sortir negatives però l’Elies Campo, la gent de Citizen Lab, van insistir en tornar a revisar el mòbil meu i el del meu entorn familiar. Va ser tot just a començaments d’abril  i va ser en aquesta segona revisió on es va veure que havia estat infectat. En el meu cas, els intents havien començat el 2015 pocs mesos després d’haver entrat de president a l’Assemblea i s’havien reprès mentre estava de permisos a la presó. Hi havia una monitorització perfecte de l’Estat que sabia en quins moments calia atacar i en quins moments no era necessari fer-ho. En total, 25 atacs fallits i quatre atacs exitosos per intentar trobar el que finalment no van trobar i és que l’1 d’octubre hi va haver urnes malgrat tot”. Al Catalangate de Citizen Lab hi figuren quatre atacs ‘exitosos’ amb Pegasus, tots ells entre el maig i l’octubre del 2017.

Quan es va celerar el referèndum per la independència de Catalunya, l’1 d’octubre del 2017, faltava un any just perquè Interior adquirís el programa amb què, segons Citizen Lab, havia estat espiat ‘exitosament’ Jordi Sánchez.

(Visited 157 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari