Illa veu en el consorci tributari “un camí que es pot transitar” per a tenir un acord de finançament per a Catalunya

Avisa que no es pot “estirar més el braç que la màniga” amb Sánchez: “Hi ha l’amenaça de l’extrema dreta"

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (Francesc Voltas, ACN)
El primer secretari del PSC, Salvador Illa, en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (Francesc Voltas, ACN).

Amb el debat sobre el finançament autonòmic obert, Salvador Illa aposta per una via: la del “consorci tributari”, recollida a l’Estatut, en una línia molt semblant al pacte per al traspàs de Rodalies. En una entrevista amb l’Agència Catalana de Notícies (ACN), el primer secretari del PSC assegura que, si el que es planteja des de l’independentisme és això, “és un camí que es pot transitar” i que “defensa que es transiti”. El cap de l’oposició, però, sosté que, més que un “model singular” com reclama el president Aragonès, el que cal és “un model bo”. D’altra banda, i amb la vista posada a Madrid, el dirigent socialista també alerta que “no es pot estirar més el braç que la màniga” amb Pedro Sánchez: “Hi ha l’amenaça de l’extrema dreta”.

En el seu acord d’investidura, el PSOE i ERC van pactar la constitució, durant el primer trimestre del 2024, d’una comissió bilateral entre govern per “arribar a un acord i possibilitar avenços” en el finançament. Una qüestió que també va quedar recollida en l’entesa amb Junts, on els socialistes parlaven d’un “diàleg singular sobre l’impacte de l’actual model de finançament sobre Catalunya”. El partit de Laura Borràs i Jordi Turull, en canvi, proposa la cessió del 100% dels tributs.

En aquest context, Salvador Illa assenyala que l’Estatut ja “contempla” la figura del “consorci tributari comú” i aposta per explorar-la: “Això requereix un treball previ. Però, si el que s’està dient és això, és un camí que es pot transitar i que jo defenso que es transiti”. I afegeix: “Dinàmica de col·laboració, treballant conjuntament. El mateix que s’ha fet amb Rodalies”.

(Visited 39 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari