L’amnistia supera el primer tràmit al Congrés amb 178 vots

PP i Vox carreguen contra la mesura, comparen la data amb el 23-F i parlen de "corrupció"

El Congrés dels Diputats

La proposició de llei d’amnistia ha superat aquest dimarts el primer debat previst en la seva tramitació al Congrés. La presa en consideració de la norma per part de la Cambra Baixa ha tirat endavant amb els 178 vots favorables del PSOE, Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, el PNB i el BNG.

En contra hi han votat 172 diputats del PP, Vox, CC i UPN, que han criticat la mesura de perdó, han comparat la jornada amb el cop del 23-F i han parlat de “corrupció”.

Alberto Núñez-Feijóo ha aprofitat el debat per anunciar la creació d’una comissió d’investigació sobre els pactes del PSOE amb els independentistes al Senat, on el PP té majoria absoluta.

Un cop aprovada la presa en consideració aquest dimarts, la llei continua la tramitació per la via d’urgència. D’aquesta manera, els grups tenen una setmana per presentar les esmenes a la totalitat. Previsiblement en presentaran PP, Vox i UPN. Posteriorment, se celebrarà un debat de totalitat que segons fonts del Congrés tindrà lloc a la segona setmana del mes de gener.

Superat aquest debat, on previsiblement les esmenes a la totalitat del PP i de Vox seran rebutjades, la llei es debatrà en ponència i en comissió. Els grups podran registrar aleshores esmenes parcials. Un cop superat el tràmit en comissió, previsiblement al mes de febrer, es produirà un nou ple per a l’aprovació de la llei al Congrés.

Un cop aprovada al Congrés la llei anirà al Senat, on el PP disposa de majoria absoluta. Els populars han aprofitat la seva hegemonia a la Mesa de la Cambra Alta per aprovar un canvi del reglament del Senat que permet obviar la petició d’urgència del Congrés, i per tant esgotar el termini de dos mesos de què disposa amb una iniciativa ordinària.

Un cop el Senat rebutgi el text, la llei tornarà immediatament al Congrés dels Diputats, que celebrarà un nou debat en ple i aixecarà el veto de la Cambra Alta amb la mateixa majoria que dona suport a la norma, 178 vots. Posteriorment, el rei Felip VI l’ha de signar, i la llei es publicarà al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) perquè entri en vigor. Segons fonts del Congrés, això podria passar al mes de maig del 2024.

(Visited 49 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari