Les infeccions per VIH a Catalunya repunten respecte a l’any passat, però baixen un terç en cinc anys

El 57% dels casos són d'homes que tenen sexe amb altres homes i la taxa de diagnòstics a Barcelona és la més alta

La façana de l'Ajuntament de Barcelona il·luminada pel Dia Mundial Contra la Sida

Les infeccions per VIH a Catalunya van repuntar el 2022 amb 460 nous casos, cosa que suposa una taxa de 5,9 casos per cada 100.000 habitants. L’any anterior, segons dades del Departament de Salut, se’n van registrar 431, amb una taxa de 5,6. Malgrat el lleuger augment, la tendència a cinc anys vista va clarament a la baixa, ja que els nous diagnòstics han caigut més d’un terç (37%) des dels 727 detectats el 2017.

Tenint en compte els nous casos del 2022, s’estima que a Catalunya 32.579 persones viuen amb el VIH i que la mitjana d’edat entre els infectats és de 37 anys. El perfil de la gent amb el virus no ha variat significativament al llarg dels anys: en l’última dècada, sempre s’ha donat sobretot en homes, entre el 80% i el 90% del total, i durant el 2022 aquesta dada va ser del 83,5%.

La via de transmissió majoritària continuen sent les relacions sexuals sobretot d’homes amb altres homes. Amb tot, la proporció d’aquesta casuística s’apropava al 65% durant la dècada passada i ara s’ha estabilitzat en el 57% dels casos. Les pràctiques sexuals d’homes i dones heterosexuals van sumar el 35,7% dels nous diagnòstics l’any passat.

Al llarg de l’última dècada, l’origen dels infectats s’ha capgirat. Fins al 2016, la majoria dels nous diagnòstics eren de persones amb nacionalitat espanyola, però des de l’any 2017 ja no és així, perquè més de la meitat ja són estrangers. La dada més recent, obtinguda per l’ACN, és del 2021, quan un 57% dels 431 casos van ser de persones de fora d’Espanya.

Pel que fa a la distribució territorial, les dades mostren desequilibri, ja que any rere any, Barcelona ciutat se situa líder en taxa d’infectats, a una distància significativa de la resta de regions sanitàries de Catalunya. A la capital catalana, la ràtio el 2021 era de 12 casos, mentre que a l’àrea de Lleida, en segon lloc, era de 8,8. Amb tot, mentre que a Barcelona la caiguda és més pronunciada que a qualsevol altre territori, Lleida experimenta la crescuda més gran de tot Catalunya en comparació amb el 2016.

(Visited 50 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari