La Sindicatura de Comptes detecta un sobrecost del 49,79% en les obres del Trambaix i d’un 35,05% al Trambesòs

L'informe diu que el model d'explotació és molt "garantista" per a l'empresa adjudicatària i crida a revisar el model

Tram

La Sindicatura de Comptes ha detectat un sobrecost final de les obres del Trambaix del 49,79%, ja que van tenir un cost de 325,5 milions davant els 217,3 milions pressupostats, i d’un 35,05% al Trambsesòs, amb 276,8 milions davant els 205 milions previstos. Aquesta és la conclusió d’un informe relatiu a l’ATM corresponent a l’exercici del 2021, el qual també constata un sistema massa “garantista” per a l’empresa adjudicatària.

Segons assenyala la Sindicatura i difon l’ACN, el sistema de contraprestació del servei depèn del nombre de validacions i es cobreixen “amb escreix” les despeses, els marges, la totalitat del cànon del sistema i uns beneficis del 26,36% en el cas del Trambaix i un 28,65% en el Trambesòs sobre el cànon total previst.

L’informe indica que l’increment del preu de les obres es deu a una modificació de les condicions essencials respecte als contractes inicials, fruit de diversos canvis i complementaris al llarg dels treballs, com per exemple canvis significatius del traçat previst, incorporació d’obres no previstes, prolongació de parades o canvis de senyalització entre d’altres. En relació a aquests canvis, l’organisme troba a faltar un “major rigor” i una “major previsió” en les fases de planificació dels projectes.

La Sindicatura també recomana plantejar-se si el sistema de contraprestació del servei per a aquest tipus d’obres i servei és el “model adequat” perquè a la pràctica, segons afirma, “disminueix i gairebé anul·la qualsevol risc” que l’empresa pugui assumir. En aquest sentit, apunta que és “molt beneficiós per a l’empresa adjudicatària, però amb un cost que sembla molt elevat per al sector públic”.

D’acord amb la Sindicatura, segons la mateixa informació, en la majoria d’exercicis les validacions reals superen el 100% de les previsions, o s’hi queden a prop, i això ha fet que les empreses hagin pogut cobrir les despeses i els marges i beneficis i la pràctica totalitat del cànon, inclús en períodes de crisis com els registrats entre el 2008 i el 2014.

(Visited 45 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari