Bolaños diu que la llei d’amnistia entrarà en vigor el 2024 i no té cap dubte que el rei la signarà

El ministre de la Presidència diu que el text registrat està consensuat amb ERC i Junts i rebrà 178 vots a favor

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños
El ministre de la Presidència, Félix Bolaños

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha apuntat en una entrevista a RAC1 que és “impossible” que la llei d’amnistia estigui vigent ja aquest any, però entrarà en vigor “amb tota seguretat” l’any que ve, el 2024. En tot cas, ha evitat concretar quan creu que l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, podrà tornar a Catalunya sense ser detingut. “Un cop entri en vigor veurem el recorregut judicial que té”, perquè “són els jutges els que s’han de pronunciar i aplicar la llei en cada cas concret”, ha dit. Bolaños no té cap dubte que un cop s’aprovi a les Corts, el rei Felip VI la signarà. “El rei compleix escrupolosament les seves funcions constitucionals, i una d’elles és signar les lleis que surten de les Corts”.

Bolaños ha recordat que un cop el PSOE va registrar aquest dilluns la llei al Congrés dels Diputats s’inicia un camí de la tramitació parlamentària. El ministre està convençut que la llei d’amnistia “és molt sòlida”, que encaixa perfectament dins de l’ordre constitucional i que farà “que el passat no sigui un llast i que s’obri una nova etapa per a la convivència a Catalunya”. El que es va registrar, ha dit, “és un text molt pactat, avançat i consensuat” amb ERC i Junts, i malgrat que el van presentar els socialistes en solitari, era “bo” que “ja es conegués” perquè “hi havia moltes opinions” sobre la llei i calia obrir el debat d’investidura coneixent el contingut del projecte. A més, ha declarat que “molts cops s’han presentat iniciatives en solitari que després han estat un èxit de convivència”.

La llei d’amnistia ha de superar primer els debats al Congrés, on es tramitarà per la via d’urgència, i després anirà al Senat, on el PP utilitza la seva majoria absoluta per forçar un canvi de reglament i dilatar els tràmits. Segons Bolaños, aquesta estratègia dels populars al Senat demostra que el PP és un partit “nostàlgic de l’enfrontament i del conflicte, que és on viu més còmode que no pas en la del diàleg”. En tot cas ha apuntat que, personalment, té “algun dubte” que el canvi de reglament del Senat propiciat pels populars sigui “constitucional”.

Per tant, segons Bolaños, ara per ara “seria aventurat poder dir una data” d’entrada en vigor de la llei, “però en tot cas el pròxim any amb tota seguretat, perquè estem al mes de novembre i és impossible que s’aprovi aquest any”. El ministre ha insistit que a diferència de la proposició de llei d’amnistia que els grups independentistes van registrar al Congrés el 2021 i que va ser rebutjada perquè era “clarament inconstitucional”, la norma que el PSOE va registrar en solitari al Congrés és “constitucional”.

 

 

(Visited 62 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari