Qui són els “presidents prohibits”?

Quim Torra, el expresidente Artur Mas y la exvicepresidenta Joana Orte
Quim Torra, el expresidente Artur Mas y la exvicepresidenta Joana Ortega

La inauguració del Museu de l’Art Prohibit, novetat museística situada a la Casa Garriga Nogués de Barcelona i propietat del col·leccionista i empresari Tatxo Benet, va comptar amb la flor i nata de la política catalana, encapçalats pel president de la Generalitat, Pere Aragonès. També s’hi van poder veure els expresidents Artur Mas i Quim Torra, i l’expresidenta del Parlament, Laura Borràs. Els darrers van fer broma sobre la seva qualitat de presidents prohibits.

El museu és ple d’obres prohibides, que han patit censures o atacs. Compta amb sorprenents obres d’artistes com Francisco de Goya, Gustav Klimt, Amina Benbouchta o Pablo Picasso. Entre altres peces, s’hi pot veure Francisco Franco tancat en una nevera, el rei Joan Carles i l’activista Domitilia practicant sexe amb un gos o Saddam Hussein lligat a l’interior d’una peixera. Benet va començar a idear aquesta col·lecció després que ARCO retirés l’obra Presos polítics a l’Espanya contemporània, de Santiago Sierra, el 2018. A partir d’aquí, el periodista i soci fundador de Mediapro va començar a col·leccionar peces prohibides.

Ha estat Borràs, actual presidenta de Junts, qui ha difós la broma dels expresidents “prohibits”. Al seu compte d’Instagram i acompanyant unes quantes fotos de la inauguració, l’expresidenta de la Cambra escrivia: “Hi hem estat amb el President @artur_mas i el President @quimtorra i hem ironitzat que hi érem, també, com a presidents prohibits, censurats, represaliats”.

(Visited 1.157 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari