Els experts de l’acord de claredat no veuen “indispensable” la figura del mediador internacional

L'informe del Consell Acadèmic admet que el referèndum podria causar el "bloqueig" del conflicte polític

    El president del Consell Acadèmic per l'acord de claredat, Marc Sanjaume (ACN)

    El Consell Acadèmic per l’acord de claredat “recomana” la figura del mediador internacional, però no la considera “indispensable”. En una roda de premsa des de Palau, el president del grup d’experts, Marc Sanjaume, ha explicat l’informe que el Consell ha traslladat aquest dilluns al matí al president de la Generalitat, Pere Aragonès, el qual indica que la mediació per a la resolució de conflictes de tota mena és “cada vegada més present” i que, en aquest sentit, els conflictes territorials “no haurien de quedar exclosos d’aquesta tendència a l’alça”.

    Ara bé, preguntat per aquesta qüestió, Sanjaume ha subratllat que la figura de la mediació “és recomanable però no indispensable“. “L’únic que és indispensable és l’acord”, ha argumentat, i ha afegit que si el rol d’una mediació “ajuda” a resoldre el conflicte, sí que és positiu que tingui cabuda en el procés negociador. El president del grup d’experts inclou en aquest rol tant la mateixa Unió Europea com a personalitats reconegudes per les dues parts.

    El politòleg ha avisat que el govern central podria “bloquejar” la resolució del conflicte en cas que un referèndum “final” a tot el territori espanyol rebutgés l’opció majoritària en una consulta “inicial” a Catalunya. A més, Sanjaume ha dit que el Tribunal Constitucional (TC) ha de tenir un “paper fonamental d’àrbitre” i no d'”obstaculitzador”. En aquest sentit, el president del grup d’experts subratlla que la jurisprudència contrària als referèndums secessionistes s’ha format a partir de les propostes unilaterals basca i catalana. Un acord entre governs establiria, així, un nou escenari davant del qual el tribunal podria tenir una postura diferent.

    El document del Consell Acadèmic proposa cinc possibles referèndums acordats i dos mecanismes alternatius -un acord polític entre institucions catalanes i espanyoles o unes eleccions plebiscitàries- i també analitza les propostes establint pros i contres. El grup d’experts aposta per un referèndum a Catalunya acordat amb el govern central i, encara que Sanjaume ha apuntat que hi ha casos on s’han aplicat “vies no acordades”, ha subratllat que el pacte és la resolució que més “funciona”.

    Una de les vies que proposen els experts és realitzar un referèndum “inicial” al territori subestatal -és a dir, a Catalunya- i després celebrar un segon referèndum “de ratificació o final” al territori estatal -Espanya-. En aquest cas, el del Consell ha admès que podria sorgir el problema de “bloquejar el conflicte i no resoldre’l” si la ciutadania catalana opta per una opció en el primer referèndum, però la societat espanyola n’escull l’oposada en el segon referèndum. Aquí, segons Sanjaume, s’aplicaria una “tirania” de la majoria estatal per damunt de la minoria subestatal.

    (Visited 96 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari