Aragonès presentarà aquest dilluns l’informe sobre l’acord de claredat

L'escrit d'experts contempla des d'una votació a Catalunya fins a una que impliqui tot Espanya

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb l'informe dels experts de l'acord de claredat (ACN)

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, presentarà i valorarà aquest dilluns l’informe del Consell Acadèmic sobre l’acord de claredat, el qual ha estat treballat durant mesos per part de nou experts i analitza les condicions que hauria de tenir la proposta d’un referèndum d’autodeterminació. El president del Consell Acadèmic, Marc Sanjaume-Calvet, va entregar el document a Aragonès la setmana passada, i aquest dilluns, després que el cap de l’executiu català es reuneixi amb els acadèmics, Aragonès compareixerà per explicar les conclusions que s’han assolit.

    Concretament, l’informe proposa cinc opcions o fórmules davant d’un hipotètic referèndum pactat amb l’Estat, i contempla des d’una votació a Catalunya fins a una que abasti tot el país. Així, els acadèmics proposen un referèndum a Catalunya perquè el Parlament iniciï un procés de reforma constitucional; una consulta de “ratificació” a la comunitat catalana; un referèndum a tot Espanya sobre si Catalunya ha de votar la seva independència; una votació estatal de ratificació de la desconnexió; i dues consultes paral·leles, una a Catalunya i l’altra a tot el país.

    En l’escrit, els experts assenyalen que els referèndums en territoris subestatals són la manera més habitual de resoldre conflictes territorials, però adverteixen que poden comportar possibles “inconvenients”, com “les dificultats sobre la viabilitat jurídica” i el fet que el seu resultat “no seria vinculant jurídicament i estaria supeditat a negociacions posteriors”.

    (Visited 29 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari