Armengol proposa canviar el sistema de votació oral al Congrés per evitar errors dels diputats

Si la Mesa aprova la modificació, els diputats podran corregir el vot immediatament en cas d'equivocació

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, en el debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo (Congrés dels Diputats)

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha proposat a la Mesa de la cambra baixa una modificació del sistema de votació oral perquè no es repeteixin casos com el protagonitzat divendres passat pel diputat de Junts Eduard Pujol, que va donar erròniament un a la investidura d’Alberto Núñez Feijóo. Armengol proposa que –com ja passa en les votacions presencials per botó i en les telemàtiques, que tenen un sistema de confirmació addicional- si un diputat s’equivoca en una votació oral per crida, pugui corregir immediatament el seu vot.

En el cas de Pujol, el diputat va intentar corregir immediatament amb un no, però la secretària de la Mesa, la popular Carmen Navarro, va repetir el i la Mesa, finalment, va acabar donant el seu vot per nul. Segons fonts del Congrés, amb el canvi que proposa Armengol es vol evitar que es torni a produir la situació de divendres passat, i la modificació es votarà a la reunió de la Mesa de la setmana que ve.

El sistema de votació oral actual estableix un control amb aquesta repetició de la secretària o secretari de la Mesa, però no contempla què passa si hi ha una discrepància entre el que expressa el diputat i el que diu la secretària. Per aquest motiu, la presidenta del Congrés proposa ara una modificació d’aquest sistema de votació, perquè els diputats que s’hagin equivocat en el seu vot oral puguin corregir-lo.

Això sí, el diputat haurà de demanar el canvi de forma immediata i abans que corri el torn. D’aquesta manera, durant uns segons, el diputat podrà expressar que s’ha equivocat i canviar el seu vot. L’objectiu és equiparar les garanties que ja existeixen en les altres dues modalitats de vot: la presencial amb botó permet canviar el vot durant els 15 segons que dura el termini per votar, i la telemàtica té un sistema de validació dels vots emesos al final del procés.

(Visited 35 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari