Sumar proposa eliminar els delictes d’injúries a la Corona i ultratges a la bandera

El partit de Yolanda Díaz també proposa suprimir el delicte d'enaltiment del terrorisme

La vicepresidenta segona del Govern central i ministra de Treball, Yolanda Díaz

Sumar ha registrat aquest divendres una proposició de llei de reforma del Codi Penal per eliminar els delictes d’injúries a la Corona i ultratges a la bandera. També hi inclou l’eliminació del delicte d’enaltiment del terrorisme i d’escarni a les confessions religioses, entre altres. Segons el diputat d’IU i membre de Sumar Enrique Santiago, es tracta de recuperar una proposició de llei “similar” a la que ERC i Bildu van presentar la passada legislatura i que va decaure amb la convocatòria de les eleccions. A més, la iniciativa vol posar punt final a les identificacions col·lectives en manifestacions.

En roda de premsa al Congrés, Santiago ha recordat que el Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) ha condemnat reiteradament l’Estat espanyol per l’aplicació i condemna de ciutadans pel delicte d’injúries a la Corona, i ha destacat que la supressió del delicte no deixarà sense protecció els membres de la Casa Reial, com tampoc als membres del govern central, igualment protegits pels delictes de calúmnies i injúries.

En aquest sentit, la iniciativa proposa eliminar els articles 490.3 i 491 del Codi Penal, tal com demana el TEDH, que ha condemnat l’Estat a indemnitzar els qui ha perseguit, per exemple, per la crema de fotografies del rei. També vol suprimir l’article 543, que penalitza els ultratges als símbols de l’Estat, i el 504 d’injúries al govern central, al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i al Tribunal Constitucional.

A més, la proposta de Sumar demana eliminar el delicte d’enaltiment del terrorisme, que segons Santiago “es va crear quan ja estava desapareixent el terrorisme, es va endurir quan ja no existien organitzacions com ETA o el Grapo”, i s’ha aplicat principalment a “cantants o els titellaires que van estar una setmana a presó”. També es vol suprimir l’article 525 del Codi Penal, que condemna l’escarni públic de les confessions religioses, perquè cal protegir el dret a la “crítica civilitzada a les religions”.

(Visited 27 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari