Junts demana condonar el deute del FLA i les competències per recaptar els impostos

El partit xifra en 450.000 milions d'euros el deute històric de l'Estat amb Catalunya

El diputat de Junts Joan Canadell (ACN)

Junts posa dues mesures damunt la taula per revertir l’infrafinançament de Catalunya: la condonació del deute del fons de liquiditat autonòmica (FLA) i les competències perquè la Generalitat pugui recaptar tots els impostos. Així consta en les conclusions que ha registrat la formació independentista a la Comissió d’Estudi sobre el Deute Històric de l’Estat amb Catalunya, a les quals ha tingut accés l’Agència Catalana de Notícies (ACN), en la qual xifren aquest deute històric en uns 450.000 milions d’euros. Segons els seus càlculs, la partida més gran correspon a l’infrafinançament en l’àmbit de les polítiques socials (375.000 milions), seguida del dèficit d’infraestructures (50.900 milions) i les pensions (30.000 milions).

En declaracions a l’ACN, el diputat de Junts Joan Canadell assenyala que “són xifres astronòmiques, que afecten clarament el benestar de la societat”. En aquest sentit, constata com “els catalans som els dotzens en benestar a l’Estat espanyol, quan ens pertocaria ser els quarts, i els 135 a nivells europeu, quan els bascos i els navarresos són el 48 i el 50”.

És per això que, en primer lloc, des de Junts plantegen reclamar la condonació del deute del FLA, que situen en 80.000 milions d’euros. “Aquest endeutament l’hem hagut d’assumir perquè hem tingut dèficit fiscal”, assegura Canadell. La condonació, sostenen a les conclusions, “suposaria una reducció parcial del deute històric”. D’altra banda, el grup demana “disposar de les competències suficients perquè l’Agència Tributària de Catalunya recapti tots els impostos”. En aquest sentit, el diputat de Junts apunta: “Cal que tinguem la clau de la caixa, i si cal negociem una quota de solidaritat fins que tinguem un Estat independent”.

A més d’aquestes dues mesures, les conclusions també plantegen la creació d’un sistema propi de pensions, a través d’una Agència de Seguretat Social Catalana; que l’Estat cedeixi el 19% dels fons europeus Next Generation amb efectes retroactius, o el pagament del deute de la disposició addicional tercera.

Buscar el consens independentista

La comissió d’estudi havia de debatre i aprovar aquest dimarts les seves conclusions, però finalment la sessió va ser posposada per acord de la Mesa i els portaveus. Des de Junts veuen positivament l’ajornament i assenyalen que això dona més marge per a consensuar un “document únic” amb ERC i la CUP. Canadell sosté que l’informe que en surti s’ha d'”enviar” a les institucions europees per negociar actius i passius “en un hipotètic procés de secessió”.

En les seves conclusions, registrades la setmana passada, ERC també aposta perquè la Generalitat recapti tots els impostos mentre Catalunya no sigui independent, a través d’una llei de finançament singular.

(Visited 73 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari