El català, el basc i el gallec es podran utilitzar al Congrés des de dimarts de la setmana que ve

El Congrés contractarà traductors i establirà un sistema similar al del Senat

Ple del Congrés dels Diputats

La Mesa del Congrés dels Diputats donarà llum verda aquest dimecres a la tramitació de la proposició de llei de reforma del reglament signada pel PSOE, Sumar, ERC, PNB, Bildu i BNG i acordada amb Junts, que es debatrà i aprovarà en un ple extraordinari la setmana que ve, entre els dies 19 i 21 de setembre, segons avança l’ACN.

En aquest ple, fruit de la resolució que impulsa la presidenta de la cambra baixa, Francina Armangol, els diputats ja podran fer ús de totes les llengües oficials a Espanya, fet que inclou també l’aranès, en la línia del compromís que va assumir la presidenta del Congrés en el seu primer discurs després de ser elegida.

En la sessió plenària de la setmana que ve al Congrés s’aprovarà, precisament, la reforma del Reglament de la cambra que estableix la possibilitat d’usar les llengües oficials a tota l’activitat parlamentària. La data del 19 de setembre coincideix amb la celebració del Consell Europeu que decidirà sobre l’oficialitat del català a les instàncies europees.

Es contempla que el Congrés contracti una empresa de traductors i estableixi un sistema similar al del Senat. El debat del dia 19 també obrirà un període de transició de “mesos” per anar adequant totes les instàncies del Congrés per a l’ús de les llengües cooficials. Tot plegat malgrat que els lletrats del Congrés van emetre aquest dimarts un informe que veu “molt difícil, si no impossible” aplicar la reforma “de manera immediata”, però que avala la legalitat de la proposta i no troba impediments al fet que es tramiti per la via d’urgència.

Fonts del Congrés destaquen que malgrat aquestes consideracions, els lletrats proposen admetre a tràmit la reforma i sotmetre-la al ple en tramitació directa i lectura única, tal com sol·liciten els impulsors de la iniciativa.

(Visited 34 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari