Ferrocarrils de la Generalitat, un infern pels passatgers en plena onada de calor

Els usuaris s’han queixat durant tot el mes perquè l’aire condicionat dels trens no funcionava i que sovint “anem com sardines” i “suant com pollastres”

Imatges de vagons dels Ferrocarrils de la Generalita pujades a X per passatgers indignats per la calor i les aglomeracions

“Holaaa, l’aire condicionat no funciona o què???? Estem fregint-nos”, “Ferrocarril 123.06, morts de calor sense aire i a tope!! És una vergonya”, “Tren de la S1 i ABARROTAT a @rubicity. Ja ni t’explico amb les pujades de gent a Sant Cugat, dempeus, enganxats i amb una calorassa de collons… comencem el dia amb alegria”. Aquests són tres dels comentaris que van pujar a la xarxa X el primer dia d’agost usuaris dels serveis de Ferrocarrils de la Generalitat. Agost ha estat un mes amb temperatures elevadíssimes, hem viscut onades de calor, però els trens de Ferrocarrils de la Generalitat han continuat patint un problema que ja s’havia denunciat altres estius: els aires condicionats dels trens no funcionen o ho fan amb una potència insuficient per compensar la calorada.

Aquestes queixes s’han repetit durant tot el mes. A algunes d’elles, els responsables de la xarxa X de FGC han respost demanant els afectats que els diguessin en quin tren viatjaven i assegurant que “passem l’avís”. Un “passem l’avís” que no ha evitat que les denúncies per la calor i les aglomeracions dins els trens s’hagin continuat produint cada dia. El text habitual que l’empresa puja a X davant les queixes per la calor als trens és: “Si ens dius el número de cotxe ho revisarem. Gràcies”. Frase que va acompanyada d’una imatge on es veu el lloc on figura al comboi el seu número d’identificació. És una resposta que no satisfà usuaris com el que, el 18 d’agost, va escriure: “Són els trens sencers i ho sabeu perfectament. Per cert, si creieu que amb aquest tipus de respostes prefabricades demostreu professionalitat, és tot el contrari. Sembleu uns deixats i uns mediocres”.

“Torneu a posar els horaris que hi havia a primera hora del matí. Això és horrible i més amb la calor que fa perquè a molts trens no funciona l’aire. Quin servei.. #FGC”, demanava una usuària el 2 d’agost.  “Bueno, doncs seguim amb els trens com sardines i a més fa calor dins els trens. No és agradable pagar el mateix i tenir menys freqüències i sense tenir opció a seure. Potser és que la tendència a l’agost ha canviat i aneu una mica desfasats?”, escrivia una altra usuària el dia 7. L’endemà, una altra passatgera apuntava: “El tren que circula de Terrassa a plaça Catalunya va totalment ple i sense aire. Morirem ofegats. Gràcies”.

Els problemes per la calor als trens s’han donat, aquest mes, tant al matí com a la resta del dia. “Hola, bona nit. Al vagó 112.06 del S1 que va a Terrassa Nacions Unides creiem que l’aire condicionat està avariat. Hi ha molta calor. Estem tots suant com pollastres”, escrivia un viatger el dia 9. Alguns usuaris eren molt contundents en la seva queixa: “Els vostres trens són una puta sauna. Què passa amb l’aire condicionat?” (18 d’agost). D’altres, més moderats: “Bona tarda, al tren que surt de Provença a Gràcia fa molta calor!!! Poden si us plau informar per a que pugin l’aire?? Gràciessas”.

La calor s’ha patit als trens però també en algunes estacions com han denunciat també a X alguns ciutadans i ciutadanes. “Si us plau poseu ventilació a les estacions, és un forn constant. He vist gent malalta de calor!!!”, reclamava un d’ells el dia 15 d’agost. L’endemà, una dona ho rubricava: “A Sarrià la calor no es pot aguantar…”.

Les queixes i denúncies per la calor que han sofert els usuaris dels Ferrocarrils de la Generalitat s’han produït en un mes farcit d’incidències i problemes en el servei. Hi ha hagut retards freqüents, disfuncions en el recurs a autobusos substitutoris per traslladar-se entre les estacions afectades per les obres que s’han fet per millorar les instal·lacions en alguns trams i, fins i tot, dos descarrilaments, un dels quals va acabar amb el xoc de dues màquines i un operari amb una cama trencada.

Aquest desgavell i acumulació de queixes coincideix amb la campanya del govern de la Generalitat per reclamar que l’espanyol li traspassi la gestió integral del servei de Rodalies Renfe. La consellera de Territori, Ester Capella, ha demanat una reunió urgent amb la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, per reclamar aquest traspàs. Si Capella i Sánchez, amb dues catalanes, miren el perfil de Ferrocarrils de la Generalitat a X veuran com hi ha catalans i catalanes que, després de l’experiència d’aquest mes d’agost, opinen que qui hauria de traspassar la gestió és FGC a Renfe.

(Visited 2.514 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari