Felip VI obre la ronda de consultes per proposar la investidura de Sánchez o Feijóo

Aquest dilluns el monarca es reunirà amb UPN, Coalició Canària, el PNB i Sumar

    Reunió del rei Felip VI amb la presidenta del Congrés, Francina Armengol (ACN)

    El rei Felip VI obre aquest dilluns la ronda de contactes amb els grups parlamentaris abans de proposar una investidura. El monarca haurà de decidir si atorga al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, la possibilitat d’anar a una investidura o bé al líder del PSOE, Pedro Sánchez. Pel que fa a Feijóo, els 172 diputats que obtindria amb els vots del PP (137), Vox (33), UPN (1) i –suposadament- Coalició Canària (1) són insuficients per superar la votació, mentre que amb relació a Sánchez, l’elecció de la Mesa del Congrés va evidenciar que disposa de més aliats i és l’únic amb capacitat de negociar una investidura.

    El monarca rep aquest matí el diputat d’UPN Javier Esparza i  a la diputada de Coalició Canària Cristina Valido. A les 16 h es veurà amb el portaveu del PNB, Aitor Esteban, i a les 17.30 h amb la líder de Sumar, Yolanda Díaz. Dimarts a les 10.30 h, Felip VI rebrà el líder de Vox, Santiago Abascal, a les 12 h el president en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, i a les 16 h el president del PP, Alberto Núñez Feijóo.

    ERC, Junts, Bildu i BNG no assistiran a les audiències. Els republicans no hi han anat històricament, i pel que fa a Junts, malgrat que Laura Borràs sí que hi va assistir el 2019, l’actual portaveu, Míriam Nogueras, ha apuntat en una entrevista a l’ACN que la seva formació no té “res a dir” al monarca.

    Un cop acabades les consultes, el rei ha de proposar un candidat a la presidència del govern central. La Constitució no estableix cap termini perquè el rei comuniqui la seva proposta a la presidenta del Congrés. Un cop ho faci, la nova presidenta de la cambra baixa, Francina Armengol, haurà de fixar una data per a la celebració del ple d’investidura.

    (Visited 42 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari