Ponsatí queda en llibertat després de negar-se a respondre les preguntes del jutjat de guàrdia de Barcelona

L'exconsellera i eurodiputada ha estat arrestada pels Mossos després de dir que era a Barcelona

    L’eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha quedat en llibertat després de comparèixer davant del jutge de guàrdia de Barcelona, davant de qui s’ha negat a declarar per recomanació legal. Ponsatí havia estat detinguda aquest matí pels Mossos d’Esquadra al carrer Compte de Borrell de la capital catalana, poc després de penjar un missatge a les xarxes socials dient que era a Barcelona.

    L’eurodiputada tenia una ordre nacional de detenció per no haver-se presentat el 24 d’abril voluntàriament a declarar davant del Tribunal Suprem per un presumpte delicte de desobediència. El magistrat Pablo Llarena, que instrueix la causa de l’1-O, ha decidit no enviar-la a Madrid i que fos el jutge de guàrdia el que li prengués declaració.

    Ponsatí tenia una ordre nacional de detenció per no haver-se presentat el 24 d’abril voluntàriament a declarar davant d’ell pel delicte de desobediència. En una interlocutòria ha adjuntat una sèrie de preguntes a fer-li. Després de l’ordre de detenció quedarà sense efecte.

    En una interlocutòria de quatre pàgines, Llarena recorda que inicialment Ponsatí havia estat processada per rebel·lió i malversació de fons públics. Després de la sentència d’octubre del 2019 la rebel·lió li va ser substituïda per la sedició i se li va retirar l’acusació per malversació. Amb la reforma del Codi Penal de finals del 2022, la sedició va quedar derogada, i Llarena li va atribuir el delicte de desobediència, que no comporta pena de presó.

    El 28 de març Ponsatí va entrar a Catalunya, va fer un acte públic i va ser arrestada en ple carrer per la policia catalana.El jutjat de guàrdia la va deixar en llibertat amb una ordre de citació per part de Llarena pel 24 d’abril. Tot i que Ponsatí era a Catalunya el dia abans, diada de Sant Jordi, no va anar a Madrid a declarar i no va justificar legalment la incompareixença.

    Per això, Llarena va emetre una ordre de detenció nacional. Des d’aleshores Ponsatí no havia tornat a entrar a l’Estat espanyol, cosa que aquest dilluns ha anunciat a Twitter que havia fet. Al cap de poques hores els Mossos l’han arrestat al carrer Borrell de la capital catalana, en ple Eixample.

    Llarena conclou que com que la declaració indagatòria és imprescindible per continuar el procediment judicial contra Ponsatí, i l’eurodiputada ha mostrat la seva “renuència” a comparèixer voluntàriament, la fa detenir i trasllada les preguntes al jutjat de guàrdia. D’aquesta manera, a més, evita el desplaçament a Madrid, cosa que allargaria la seva detenció innecessàriament per un delicte que no comporta presó. En el document, Llarena ja adverteix que Ponsatí pot ser jutjada en absència si no es presenta al jutjat el dia del judici.

    Els Mossos d’Esquadra han detingut aquest dilluns al matí l’eurodiputada de Junts Clara Ponsatí, que hores abans havia anunciat a Twitter que havia tornat a Catalunya sense cap intenció de presentar-se davant la justícia. “He tornat a ser detinguda il·legalment”, ha manifestat ella mateixa a la xarxa social. Els Mossos han comunicat que la detenció de Ponsatí ha tingut lloc al carrer Comte de Borrell de Barcelona. Segons fonts pròximes citades per l’ACN, els agents han portat Ponsatí a la Ciutat de la Justícia.

    (Visited 118 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari